AGRO-TECHNOPARK FUJAIRAH își deschide ușile pentru producătorii moldoveni ©

AGRO-TECHNOPARK FUJAIRAH își deschide ușile pentru producătorii moldoveni

Între Compania AGRO-TECHNOPARK MOLDOVA și GOVERNMENT OF FUJAIRAH UNITED ARAB EMIRATES au fost încheiate acorduri privind implementarea în Orientul Mijlociu a proiectului Complexului Agro-biotehnologic cu ciclu închis - ZONA ECONOMICĂ SPECIALĂ AGRO-TECHNOPARK FUJAIRAH.

Emiratele Arabe Unite fac parte din Consiliul de Cooperare al Statelor Arabe din Golful Persic (CCG). Acesta este un bloc economic și politic, membri ai căruia sînt, de asemenea: Arabia Saudită, Oman, Qatar, Bahrain și Kuwait. La baza dezvoltării economiilor statelor CCG se află exportul resurselor de hidrocarburi. În prezent, țările blocului duc o politică de diversificare și respectiv solicită la nivel înalt și cît mai multe tehnologii străine, servicii, produse agricole de calitate, din cauza condițiilor climatice, fiind o zonă a agriculturii riscante, confruntîndu-se, totodată, cu deficitul de apă și absența, practic, totală a solurilor fertile.

Proiectul ZONEI ECONOMICE SPECIALE AGRO-TECHNOPARK FUJAIRAH presupune transferul de tehnologii moderne și de înaltă eficiență, crearea de noi oportunități de extindere a activităților întreprinderilor mici și mijlocii în sectorul agroindustrial al economiei Emiratelor Arabe Unite și realizarea Sarcinii Strategice de Stat privind Siguranța Alimentară și a Apei.

Potrivit informațiilor oferite de compania, care a elaborat proiectul: «Acesta este primul proiect de o asemenea anvergură pentru Republica Moldova, proiectul în cauză va permite crearea unei platforme interactive pentru cele mai promițătoare domenii cu soluții eficiente, dezvoltarea cooperării în domeniul producerii și vînzării produselor agricole, crearea unui element de infrastructură investițională, care să unească în lanț verigile producției agroindustriale, oferind accesul producătorilor agricoli la piața din Orientul Mijlociu, aflată în creștere.

Începutul realizării și coordonării parametrilor financiari cheie, elaborarea documentației de proiect pentru Proiectul de Investiții a început în primul trimestru al anului 2018. Pentru elaborarea și realizarea Concepției comune și a direcțiilor de bază ale Zonei Economice Speciale AGRO-Techno PARK FUJAIRAH, inițiator al proiectului fiind Direcția Companiei Centrale, a atras cele mai importante instituții științifice și organizații mondiale din: Olanda, Franța, Italia, Australia și Statele Unite ale Americii, specializate în domeniul agriculturii, care vor oferi sprijin deplin participanților la proiect la toate etapele, de la proiectare pentru a atrage personal ingineresc calificat, precum și pînă la furnizarea echipamentelor high-tech necesare, dat și pentru finanțarea proiectelor.

Astfel, după semnarea Acordurilor interguvernamentale privind cooperarea și protecția investițiilor între Emiratele Arabe Unite și Republica Moldova în anul 2017, în acest an va începe deja implementarea proiectelor comune în domeniul agriculturii, posibilitatea accesului producătorilor moldoveni pe piața Orientului Mijlociu.

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Advertorial.

Mai multe

Sondaj Toate

load