Astăzi va fi inaugurată expoziția „Glebus Sainciuc - 100 de ani de la naștere”

Astăzi va fi inaugurată expoziția „Glebus Sainciuc - 100 de ani de la naștere”

Expoziţia prezintă 100 de măști din papier-maché din colecția privată a familiei artistului cît și lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, scrie Noi.md


Glebus Sainciuc s-a născut la 19 iulie 1919 la Chişinău. Artistul  s-a manifestat plenar ca portretist. Este apreciat și pentru impresionanta sa colecţie de măşti din papier maché, circa 300 de unități. Autor al mai multor lucrări de pictură şi grafică, acestea au fost apreciate înalt de critici datorită originalităţii stilului şi a talentului de a reda esenţa caracterelor.                        


Expoziţiile personale de la Chişinău, Baku, Moscova, Odesa, Lvov, Iaşi, Taşkent, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, în Franţa şi Belgia au fascinat atît publicul larg, cît şi criticii de artă. Operele maestrului au fost prezente în expoziţii de grup la Moscova (Federaţia Rusă), Sofia (Bulgaria), Montreal (Canada) şi Paris (Franţa).


 Incontestabila valoare artistică a fost apreciată prin înalte distincţii de stat şi diplome de excelenţă: Maestru Emerit al Artei (1976), titlul onorific de Artist al Poporului din Republica Moldova (1991), Cavaler al Ordinului Republicii (1999), doctor honoris causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2009).


Operele lui Glebus Sainciuc se găsesc în colecţii muzeale din Republica Moldova, România, Federaţia Rusă şi colecţii particulare din Franţa, SUA, Germania, CSI, Noua Zeelandă şi Suedia.


 Artistul s-a stins din viaţă la 16 octombrie 2012, la Chişinău.


Expoziția va fi inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei la ora 16:00, aceasta va rămîne deschisă pentru public în perioada 5 iulie-8 septembrie, 2019


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load