Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

O delegație a Comisiei de la Veneția vine luni la Chișinău

29 ian. 2018,, 08:41   Politică
9187 0

O delegație a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR se va afla pe 29 ianuarie curent la Chișinău. Scopul vizitei ține de elaborarea unui aviz comun cu privire la legislația electorală revizuită privind sistemul de alegere a Parlamentului.

Anterior, experții Comisiei de la Veneția a spus că modificarea sistemului electoral din Moldova în forma propusă de PDM și PSRM nu este oportună. Potrivit lor, printre riscurile majore ale proiectului se numără expunerea candidaților din circumscripțiile uninominale la interesele de afaceri locale și reprezentarea redusă a femeilor în Parlament. Experții se mai arătau nedumeriți de modul în care vor fi constituite circumscripțiile uninominale, atît în țară, cît și peste hotare sau în regiunea transnistreană. Recomandarea acestora a fost păstrarea sistemului electoral proporțional în Republica Moldova.

Modificarea sistemului electoral, din sistem proporțional în sistem mixt de vot, a fost votată de Parlament pe 20 iulie anul trecut.

Acum două săptămîni, Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ de abrogare a legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral. Decizia CEC a fost calificată de membrii grupului de inițiativă drept una ilegală și motivată politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?