X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

CEC face precizări vizavi examinarea cererii de înregistrare a grupului de inițiativă

17 ian. 2018,, 10:01   Politică
2317 1

Comisia Electorală Centrală vine cu unele precizări vizavi de examinarea cererii de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ.

Acestea vin în contextul informațiilor despre respingerea cererii de înregistrare a grupului de inițiativă, intens comentate în spațiul mediatic în aceste zile. Într-un comunicat de presă Comisa respinge atacurile asupra autorității electorale și tentativa de a discredita instituția, transmite IPN.

CEC a constatat discrepanțe între textul procesului-verbal votat de către participanții la adunarea de constituire și cel prezentat Comisiei, un fapt inadmisibil de substituire a datelor inițiale. De asemenea, a constat neconcordanțe cît privește numărul de participanți la adunarea constituantă: pe parcursul ședinței au fost declarate prezente în sală 653 de persoane, iar la procedura de votare, inclusiv pentru alegerea listei nominale a membrilor grupului de inițiativă, 735 de persoane. Comisia a remarcat abateri de la prevederea legală de a alege în componența grupului de inițiativă persoane concrete, astfel lista nominală a grupului de inițiativă nu a fost supusă votului, așa cum prevede Codul Electoral.

Codul Electoral mai prevede că membrii grupului de inițiativă vor alege din rîndul lor un birou executiv, compus dintr-un președinte, un vicepreședinte și un secretar, care vor reprezenta grupul și vor organiza activitatea lui. CEC a constat că lipsește decizia grupului de inițiativă privind alegerea biroului executiv, contrasemnată de președintele ales. De asemenea, lipsește decizia biroului executiv al grupului de inițiativă privind desemnarea trezorierului în relațiile cu Comisia în domeniul finanțării campaniei de inițiere a referendumului potrivit prevederilor din Regulamentul cu privire la activitatea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican.

Comisia a mai observat că grupul de inițiativă a venit cu propunerea abrogării unei legi fără a propune reglementări noi, în consecință creînd un vid legislativ de organizare a alegerilor parlamentare ordinare. Comisia a menționat practicile și recomandările Comisiei de la Veneția, aprobate în Codul bunelor practici în materie electorală din anul 2002, potrivit cărora, elementele fundamentale ale dreptului electoral nu trebuie amendate decît cel puțin cu un an înainte de alegeri.

CEC mai menționează că procesul de examinare a cererii grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican legislativ a fost unul transparent și profesionist, iar decizia adoptată a fost adusă la cunoștința opiniei publice și reprezentanților corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?