X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Transnistrenii vor fi învățați să facă agricultură ecologică

4 ian. 2018,, 15:40   Economie
2492 0

Cu sprijinul UE, în stînga Nistrului a fost deschis un centru de consultanță în agricultura ecologică, informează NOI.md.

Centrul a fost creat la inițiativa a patru asociații specializate din dreapta și stînga Nistrului, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Aici, agricultori din regiunea transnistreană vor beneficia de consultanță profesionistă.

Centrul activează în satul Sucleia și oferă consultații gratuite nu doar producătorilor agricoli, dar și micilor fermieri. Specialiștii promovează reducerea sau minimalizarea fertilizanților și a pesticidelor, respectarea asolamentului, implementarea tehnologiilor moderne în agricultură etc. Totodată, fermierii pot găsi aici informații despre posibilitățile de accesare a unor granturi și fonduri pentru dezvoltarea afacerilor în agricultura ecologică.

Ideea de a crea acest centru vine dintr-un proiect în care au fost implicate patru asociații de pe ambele maluri ale rîului Nistru - „Cutezătorul” şi „EcoAgriNord” din oraşul Făleşti, „Vitality” din Tiraspol şi „Belii Most” din satul Chițcani, raionul Slobozia. Cele patru organizații au creat o platformă comună de cooperare în domeniul agriculturii ecologice, primul pas fiind constituirea Asociației Producătorilor de Produse Ecologice şi Calitative.

Potrivit președintelui Asociației „Vitality”, Veaceslav Bejenari, la această etapă, scopul principal al Centrului este să-i convingă pe producători că fructele și legumele ecologice oferă acces la noi piețe de desfacere: „Pe parcursul anului 2017, am creat și trei loturi demonstrative în care am cultivat porumb, floarea-soarelui şi căpșuni. Fermierii care le-au vizitat s-au convins de avantajele aplicării tehnologiilor prietenoase mediului - lucrarea solului fără implicarea substanțelor chimice”.


Centrul de Consultanță în Agricultura Ecologică a fost creat în cadrul Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii", finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?