Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Mesaje dure şi imagini şocante pe pachetele de ţigări începînd cu 2018

3 ian. 2018,, 18:00   Societate
2230 0

Din 2018, producătorii autohtoni şi importatorii de produse de tutungerie, vor fi obligaţi să imprime pe pachetele de ţigări imagini şi mesaje şocante despre consecinţelor nefaste ale fumatului.

Reglementrea a intrat în vigoare în data de 1 ianuarie. Prin intermediul noilor modificări, autorităţile speră să reducă numărul de fumători din țara noastră.

Imaginile şocante vor fi tipărite pe ambele părţi ale pachetului de ţigări, şi vor acoperi mai mult de jumătate din suprafaţa ambalajului. Fumatul dăunează plămînilor, fumatul cauzează atacuri de inimă, fumatul cauzează 9 din 10 cancere pulmonare, fumatul cauzează cancere bucale şi ale gîtului. Acestea sînt doar cîteva dintre imaginile şi mesajele care vor apărea pe ambalaje.

"Avem două avertismente de tip general, fumatul ucide, renunţă acum, fumatul conţine mai mult de 70 de substanţe care conţine cancerul, precum şi 14 avertismente specificie", spune Ion Şalaru
diretor adjunct CNSP.

Datorită acestor avertismente, autorităţile speră să informeze oamenii despre efectele negative ale consumului de tutun. În mai puţin de 6 luni, toate pachetele de ţigări de pe piaţă, vor fi înlocuite treptat cu cele care vor conţine mesajele respective. Este data limită impusă producătorilor de ţigări pentru epuizarea stocurilor de tutun existente.

"Importurile care au fost făcute pînă în data de 31 decembrie 2017, sau au fost produse, se vor permite să fie utilizate aceste stocuri pînă în data de 30 iunie", a spus Ion Şalaru, diretor adjunct CNSP.

O dată cu noile modificări, producătorii au anunţat că vor fi nevoiţi să majoreze preţurile pentru ţigările. Pentru a nu falimenta, cel mai mare combinat de tutungerie din Moldova, îşi va scumpi producţia cu pînă la 20 la sută.

"Orice noutate, orice modificare la ţigări, asta duce la scăderea vînzărilor. În luna februarie, martie noi deja putem să declarăm preţul maxim, şi în aprilie ieşim cu preţ nou, şi cu pachet nou", a menţionat Dora Palamari, şef direcţia vînzări şi logistică, Combinat de tutungerie.

Oamenii au păreri împărţite cu privire la noul aspect al pachetelor de ţigări:

"Eu cred că care sînt fumători, nu o să-i împiedice nici desenele care sînt pe pachete".

"Toţi ştiu că fumatul dăunează sănătăţii, şi cît mai multă atnireclamă, cred că o să aducă ceva pînă la urmă".

"Pentru cineva care nu realizează acele consecinţe, nici acea imaginea nu va fi un argument"

Potrivit psihologilor, cel mai mult, mesajele şi imaginile şocante îi va afecta pe fumătorii înrăiţi.

"Probabil că aceste imagini vor putea să aibă efect asupra persoanelor care au deja anumite probleme de sănătate şi care întradevăr va recunoaşte problema pe care o are în imaginile de pe pachet"susţine Irina Novac, psiholog.

Pentru nerespectarea legislaţiei privind aplicarea mesajelor şi imaginilor specifice pe ambalajele pachetelor de ţigări, producătorii de tutungerie riscă amenzi de pînă la 10 mii de lei, cu suspendarea licenţie de activitate. În Republica Moldova sînt 7 producători de tutungerie.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?