X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Importanța unui somn de 8 ore

8 ian. 2018,, 14:02   Externe
1769 0

Numeroase studii arată că somnul puțin poate afecta direct sănătatea, greutatea și chiar memoria.

Dacă dormi permanent mai puțin de 7-8 ore pe noapte, atunci uite cîteva motive pentru care să-ți pui telefonul deoparte, să stingi luminile și televizorul și să te duci la culcare cu o oră mai devreme decît o făceai pînă acum.

Somnul suficient îmbunătățește sănătatea

Dormind opt ore pe zi, nu vei primi imunitate împotriva bolilor, însă numeroase studii arată că somnul insuficient provoacă probleme serioase de sănătate, cum ar fi boli ale inimii, diabet și obezitate.

În cele mai multe cazuri, problemele de sănătate tind să apară după ani de privare de somn. Însă cercetările au constatat apariția unor probleme legate de nivelul glucozei din sînge la adulți sănătoși, după doar cîteva zile de nesomn. Deja este clar ca un somn neregulat duce la probleme de sănătate.


Liniște în gînduri și o atitudine pozitivă

Dormitul mai puțin poate să-ți afecteze gîndurile, felul în care lucrezi și abilitatea de a lua decizii. Studiile arată că persoanele private de somn rezolvă mult mai greu orice problemă, comparativ cu cele odihnite.

Lipsa de somn îți poate afecta clar starea de spirit. Dacă ești mofturos dimineața, acesta este modul prin care organismul îți spune că nu ai dormit destul. Această stare se transformă mai tîrziu în nervozitate.

Controlul greutății

Cercetătorii în domeniu leagă privarea de somn direct de luarea în greutate:

fiind obosit, îți dorești mult mai puțin să ajungi la sală sau chiar să petreci timp gătind o cină sănătoasă. Leptina este hormonul care spune creierului tău cît de "plin" te simți. Nivelul hormonului scade odată cu lipsa somnului, însemnînd ca te vei simți tot timpul mai înfometat și vei opta pentru o hrană cu multe calorii și grăsimi.

Memorie îmbunătățită

De cate ori ți s-a întîmplat să uiți ce ai de făcut atunci cînd ești obosit?

Somnul ajută creierul să se refacă și să consolideze memoriile acumulate ziua. Dacă sari peste somn, acele memorii nu vor mai fi stocate corect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?