Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

33 milioane arabi vor plăti în premieră TVA

3 ian. 2018,, 01:01   Externe
2086 0

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, două țări din Orientul Mijlociu, au introdus TVA pentru prima dată, taxa devenind efectivă din data de 1 ianuarie 2018.

Taxa va avea un nivel de 5% și se aplică majorității bunurilor și serviciilor, potrivit bbc.com. Guvernele doresc să crească veniturile în fața prețurilor scăzute ale petrolului. Impozitul a fost introdus la 1 ianuarie în ambele țări. Emiratele Arabe (populație 4,49 milioane locuitori) estimează că, în primul an, veniturile din TVA vor fi în jur de 12 miliarde dirhame (2,4 miliarde de lire sterline, 3,3 miliarde de dolari).

Nu există planuri pentru impozitul pe venit. Petrolul și motorina, alimentele, hainele, facturile de utilități și camerele de hotel au acum toate taxele TVA aplicate. Dar unele cheltuieli făcute deja au fost scutite de impozit sau li s-a acordat o rată de impozitare zero. Este vorba de servicii de tratament medical, servicii financiare și transportul public.

Organizații precum Fondul Monetar Internațional au solicitat de mult timp țărilor din Golf să-și diversifice sursele de venit, independent de rezervele de petrol. În Arabia Saudită (populație 28 milioane locuitori), mai mult de 90% din veniturile bugetare provin din industria petrolieră, în timp ce în Emiratele Arabe Unite ponderea este de aproximativ 80%.

Ambele țări au luat deja măsuri pentru a spori resursele financiare ale guvernelor. Arabia Saudită a inclus o taxă pe tutun și băuturi răcoritoare, precum și o reducere a unor subvenții oferite localnicilor. În Emiratele Arabe, taxele rutiere au fost majorate și a fost introdusă o taxă pentru turism. Dar nu există planuri de a introduce impozitul pe venit, iar cei mai mulți rezidenți plătesc impozit de 0% pe cîștigurile lor. Ceilalți membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului - Bahrain, Kuwait, Oman și Qatar - s-au angajat, de asemenea, să introducă TVA, deși unii au întîrziat planurile pînă cel puțin în 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?