X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Filip oferă detalii despre reforma administrației publice locale

2 ian. 2018,, 08:30   Politică
9618 4

Administrația publică locală va fi o reformă fundamentală.

Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip în cadrul unui interviu pentru Publika.md. Oficialul a precizat că schimbările în administrația publică locală sînt de fapt o continuitate a reformei Guvernului care a avut loc în 2017.

„Ca să ai posibilitatea să faci reforma administrației publice locale trebuie să ai o administrație publică centrală puternică.Chiar dacă ar fi să vorbim despre procesul de centralizare. Pentru a avea o descentralizare și a oferi o autonomie adevărată, trebuie să existe și capacitatea financiară la nivel local. Or astăzi trebuie să recunoaștem, nu este bine acest lucru, dar nu există această capacitate financiară”, a declarat Pavel Filip.

Premierul a explicat că o asemenea situație nu poate fi examinată separat, întrucît atît descentralizarea cît și autonomia localtă trebuie să fie finanțate de către autoritățile centrale.

„Se muncește foarte mult în acest sens. Există și o comisie națională pentru reforma administrației publice. Vorbim în paralel și de cîteva modele de reformă administrativă teritorială. Deocamdată se discută pe platforma acestei comisii. După care, desigur, vom avea consultări și dezbateri publice”, a declarat premierul.

Potrivit lui Filip, cele 900 de primării existente în Moldova, sînt prea multe pentru teritoriul țării noastre:


„Nu avem nici capacitatea administrativă și nici cea financiară. Iată acestea sînt datele problemei care urmează să fie rezolvate. O reformă administrativ-teritorială trebuie pregătită mai mult timp. Nu poate fi pregătită peste noapte și imediat implementată, pentru că dacă o pregătești puțin, apoi implementarea ei va dura zeci de ani”, a adăugat Pavel Filip.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?