X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Școlile din Găgăuzia, nepregătite pentru programul de alimentație gratuită a elevilor

28 dec. 2017,, 18:02   Societate
2416 0

Mai bine de jumătate din școlile din Găgăuzia nu sînt pregătite să implementeze programul privind alimentația gratuită a tuturor elevilor, care va intra în vigoare din 1 ianuarie. Și asta deoarece nu dispun de spațiile necesare.

În Liceul "Valentin Mașcov" din Ceadîr-Lunga învață 745 de elevi, dintre care 450 sînt în clasele gimnaziale și liceale. Administrația instituției susține că pentru alimentația copiilor este nevoie să fie construită o încăpere aparte pe lîngă cantina care este în prezent.

"În cantină avem utilajul necesar. Nu avem spațiu suficient ca să-i hrănim pe toți elevii", a menţionat Elizaveta Buzungi, directorul-adjunct al liceului Vlantin Mașcov Ceadțr-Lunga.

Instituția va fi nevoită şi să angajeze personal suplimentar.

"Avem nevoie de cel puțin doi bucătari și un angajat să spele vesela. Să hrănești 740 de elevi e foarte greu. Pentru toți va fi același meniu", a precizat Ana Şupac, bucătar.

Elevii așteaptă cu nerăbdare să mănînce și ei la liceu:

"Cînd îi vedem pe colegii mai mici cum pleacă la cantină, vrem și noi să mîncăm".

"Elevii obosesc și au nevoie să mănînce ca să aibă energie".

Potrivit Direcției Educație din Găgăuzia, şcolile vor avea la dispoziție timp pînă la sfîrșitul anului 2018 ca să-și doteze bucătăriile cu cele necesare.

"Dacă o instituție de învățămînt are nevoie de utilaje, conducerea ia decizia ce să cumpere ca să-și asigure condițiile necesare", a declarat Tatiana Ikizli, șef-adjunct Direcția Educație Găgăuzia.

Statistica arată că cei mai mulți copii care suferă de boli gastrice sînt în Găgăuzia. În autonomie sînt înregistrate peste 460 de cazuri la zece mii de locuitori. În celelalte zone ale țării, această cotă este de 350 de cazuri. Alimentația sănătoasă și la timp ar putea contribui la soluționarea acestei probleme."

Adunarea Populară a Găgăuziei a votat în luna noiembrie proiectul care prevede alimentația gratuită pentru toți elevii. Pentru procurarea alimentelor, dar și dezvoltarea infrastructurii, din bugetul autonomiei au fost alocate aproape 16 milioane de lei. În regiune activează 44 de instituții de învățămînt preuniversitar, unde își fac studiile peste 14 mii de copii. Dintre aceștia, peste 8.300 învață în clasele gimnaziale și liceale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?