Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

ANSA anunță controale în toată țara

28 dec. 2017,, 10:41   Societate
2669 0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va efectua mai multe controale la producătorii de mezeluri și produse din carne.

Asta după ce la începutul acestei luni opinia publică a fost bulversată de rezultatele unui control inopinat efectuat de ofițeri de la Inspectoratul Național de Investigații și Centrul Municipal de Sănătate Publică la un producător din sector.

În acest context, experții, dar și agenții economici se întreabă care autoritate este împuternicită să efectueze controale și astfel să inspire încredere cetățenilor la capitolul siguranța alimentelor și respectarea normelor sanitare.

„Pornind de la situația de astăzi din domeniul procesării cărnii, care de multe ori este neconformă, s-a elaborat un Ordin în baza căruia pe o perioadă de o lună - două vor fi efectuate controale oficiale în domeniul recepției cărnii proapsete și gongelate și fabricării semipreparatelor din carne. Aceste controale vor fi neobișnuite. Ele vor fi efectuate de inspectori din cadrul altor Direcții decît cele pe teritoriul căruia se află întreprinderea”, a declarat directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Toma.

Ordinul mai prevede procedurile de prelevare a probelor și transmiterea acestora la Centrul Republican de diagnostic veterinar. Controalele, spun funcționarii de la ANSA, vor fi efectuate pe tot teritoriul țării.


Pe parcursul a 11 luni ale anului curent ANSA a efectuat 246 de controale. În urma acestora la aproape 70 de mii de partide de produse finite au fost efectuate expertize sanitar-veterinare, din acestea la doar 150 fiind constatate nereguli. Totodată, pe parcursul anului au fost nimicite circa 225 283 de kilograme de carne.

Acțiunile autorităților par însă să nemulțumească mediul de business și asociațiile de resort.

„Cîte controale planificate au fost efectuate de ANSA, Agenția pentru protecția consumatorului, alte autorități? De ce dacă se vorbea încă în luna iulie despre nereguli constatate de autorități abia în noiembrie la sesizarea unui procuror CMSP efectuează controlul, ulterior formulează un răspuns către Procuratură și un termen de prescripție pentru agentul economic? În acest caz care autoritate publică trebuie să-și exercite funcții? Cine în acest caz trebuie să-și depună demisia? Nu pot judeca acum acțiunile întreprinse în jurul unui agent economic, atît timp cît nu există o sentință. Dar, în contextul în care am ajuns ca la sesizarea unui procuror să fie efectuate controale, iar anumite rezultate să fie expuse public, ajungem să ne întrebăm ce se întîmplă cu întreaga industrie, ce se întîmplă cu ceilalți agenți economici de bună credință”, a declarat Sergiu Chirică de la AmCham.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?