Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dronele ar putea fi permise doar la evenimente publice

24 dec. 2017,, 13:33   Societate
2610 1

Captarea imaginilor video prin intermediul dronelor, aerostatelor sau altor dispozitive tehnice sau/și electronice va fi interzisă în localități.

Prevederile sînt incluse într-un proiect privind regimul mijloacelor video, elaborat de Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Documentul prevede, însă, și unele excepții.

Mai exact, filmările în intravilanul localităților cu drona, cu aerostatele sau cu alte dispozitive vor fi permise în scop cartografic sau inspectare tehnică, cu asigurarea unui nivel corespunzător de detaliere care să nu încalce zona rezonabilă de intimitate a persoanelor fizice.

Dispozitivele aeriene vor putea fi utilizate și în scop de asigurare a ordinii publice și/sau investigării unor fapte culpabile în cazul unor infracțiuni grave, deosebit de grave și excepțional de grave.

În cazul jurnaliștilor, aceștia vor avea restricții de a le utiliza. Excepție vor reprezenta filmările la evenimente publice, cum ar fi: concert, protest, adunare, panoramă etc.

Potrivit documentului, supravegherea prin mijloace video va putea fi efectuată în spaţii închise şi deschise (locuri publice), pe căi publice de acces la bunurile ce fac parte din domeniul public sau privat. În cadrul operaţiunilor de supraveghere video a locurilor şi spaţiilor deschise, destinate publicului, din domeniul public, precum şi a căilor publice de acces va fi interzisă prelucrarea de imagini prin care se vizualizează interiorul imobilelor private sau a căilor de acces în interiorul respectivelor imobile.

La fel, în document se menționează că va fi interzisă utilizarea mijloacelor video: care au fost instalate și funcționează în formă ascunsă sau admise în paralel cu înregistrarea audio, cu excepția cazurilor prevăzute de legislație; în spaţiile în care persoana fizică poate conta, în mod rezonabil, pe intimitate.

La fel, nu se va admite focalizarea selectivă, prin intermediul mijloacelor video fixe, vis-a-vis de anumiți subiecți de date personale în vederea monitorizării comportamentului acestora sau anumitor aspecte fizice. Se va interzice captarea sunetului prin intermediul mijloacelor video, cu excepția sălilor de ședință, de conferință, de raport sau altor spații destinate în acest sens, cu excepția cazurilor prevăzute de legislație.

Conform aceluiași document, imaginile video obținute prin mijloace de supraveghere video instalate la locul de muncă pot fi utilizate în ordine disciplinară și doar în scopul confirmării/infirmării unei abateri disciplinare sesizate și înregistrate în prealabil, în condițiile legislației muncii.

De asemenea, utilizarea mijloacelor de supraveghere video în interiorul birourilor unde angajații îşi desfăşoară activitatea de muncă poate avea loc doar în cazul în care o astfel de ingerință în viața privată este suficient de justificată.

Totodată, nu se admite utilizarea înregistrărilor video efectuate în alte scopuri cu excepția cazului de producere a unui accident de securitate sau de muncă, dar și în cazul sesizării unui comportament infracțional ce impune implicarea organelor de drept competente să-l investigheze.

Proiectul privind regimul mijloacelor video a fost propus spre consultări publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?