Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu comentează cel de-al doilea raport „Kroll”

22 dec. 2017,, 12:18   Politică
7617 8

Ilan Șor este cel care a pus în aplicare schema prin care s-a furat un miliard de dolari din sistemul bancar, deduce președinta PAS, Maia Sandu, în urma publicării celui de-al doilea raport Kroll, notează NOI.md.

Potrivit ei, chiar dacă sinteza raportului nu oferă informație despre ceilalți beneficiari ai furtului bancar, „permite să înțelegem mai bine cine l-a ajutat pe Șor”.

„În timp ce Șor fura într-o veselie, cîțiva membri din Guvernul Leancă adoptau, la 7 noiembrie, decizia de garantare a creditelor de urgență pentru cele 3 bănci, în valoare de 9,5 miliarde de lei. Decizia BNM de introducere a administrării speciale la aceste bănci a venit mult mai tîrziu, doar pe 29 noiembrie, după finalizarea marelui furt. Asta i-a permis lui Șor și altora ca el, care au știut din prima sursă despre garanție, să îndatoreze băncile cît mai mult”, comentează Sandu.

Potrivit liderului PAS, cel care promova cel mai insistent adoptarea garanției statului pentru cele trei bănci, fără mecanisme de protecție împotriva abuzurilor, era actualul președinte al Parlamentului – Andrian Candu. Această concluzie o facem din stenograma ședinței Guvernului, spune Sandu.

În opinia reprezentantei opoziției, curios este și faptul că o parte din bani au ajuns în conturile altor șapte bănci din Republica Moldova, însă mai multe detalii nu sînt prezentate.


„Autorii raportului spun că anumite conturi din două bănci locale, bănci care au primit cei mai mulți bani, au fost parte a schemei implementate de Șor. Sînt curioasă să aflu care sînt aceste două bănci. De asemenea, autorii spun că nu au obținut acces la toate datele băncilor din Republica Moldova. Mă întreb ce instituție nu a oferit acces la informație: poate BNM? Încă un lucru care ridică semne de întrebare: cei de la Kroll nu au avut posibilitate să discute cu Șor. O fi pentru că Șor i-a refuzat sau pentru că autoritățile nu i-au lăsat?”, se întreabă Maia Sandu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?