Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Parlamentul blochează modificarea Constituției

21 dec. 2017,, 15:09   Politică
3946 0

Legislativul a dezbătut astăzi modificările propuse de Guvern la articolul 136 din Constituție, ce vizează structura Curții Constituționale, informează NOI.md.

Documentul a trecut de prima lectură, însă în cea de-a doua nu a întrunit numărul necesar de voturi. Pentru ca proiectul să fi adoptat, erau necesare 67 de voturi, pe cînd proiectul a fost susținut de 53 de deputați.

Conform modificărilor propuse, din componența Curții Constituționale urmau să facă parte șapte judecători, comparativ cu șase, cîți sînt în prezent. Doi judecători urmau a fi numiţi de Parlament, doi de Guvern, doi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar un judecător de către preşedinte. În prezent, șeful statului nu are acest drept.

O altă modificare se referea la perioada mandatului judecătorilor Curții Constituționale, care urma a fi majorat de 6 ani la 9 ani, fără a putea fi reînnoit.

De asemenea, proiectul prevedea că mandatul judecătorilor Curţii Constituţionale aflaţi în exerciţiul funcţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi urma să fie prelungit cu trei ani.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?