Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

”Surpriză” pentru chișinăuieni! De sărbători ar putea avea parte de mirosuri neplăcute

20 dec. 2017,, 14:52   Societate
1916 0

„Apă-Canal Chișinău” (ACC) a început evacuarea nămolului acumulat timp de un an în geotuburile de la Stația de Epurare. Lucrările vor dura pînă în luna martie a anului viitor, transmite IPN.

ACC menționează într-un comunicat de presă că, pînă în primăvară, din circa 140 de tuburi geotextile se preconizează să fie evacuate peste 75 de mii de metri cubi de nămol. Nămolul va fi stocat în depozite speciale, care au fost construite pe teritoriul Stației de Epurare.

După evacuarea nămolului, vor fi efectuate lucrări de salubrizare și de dezinfectare a platformelor și a căilor de acces. ACC a decis să facă aceste lucrări în sezonul rece pentru a evita răspîndirea mirosului neplăcut de la mecanismele care transportă acest nămol. Totuși, pe perioada lucrărilor, în oraș periodic s-ar putea răspîndi miros neplăcut, din cauza utilajului deja învechit.

Stația de Epurare activează mai bine de 50 de ani. Administrația întreprinderii a investit în renovarea și menținerea utilajului existent, dar spune că este nevoie să fie construită o nouă stație, care însă solicită investiții considerabile.

Dintr-un credit oferit de BERD, în mărime de 62,8 milioane de euro, ACC va investi o parte din finanțări în șapte kilometri de rețele magistrale de canalizare, inclusiv trei kilometri de colectoare de dimensiuni mari. La Stația de Epurare este prevăzută construcția instalațiilor noi de tratare a nămolului, cu obținerea biogazului utilizat pentru producerea energiei electrice și termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?