Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Proiectul de lege al Guvernului RM de care este preocupată UE

14 dec. 2017,, 13:59   Economie
2915 7

Uniunea Europeană este preocupată de proiectele de modificare a legislației care vizează decriminalizarea anumitor infracțiuni economice și reducerea presiunii exercitate de agențiile de securitate asupra afacerilor.

În legătură cu aceasta, Guvernul Moldovei a decis să amîne examinarea proiect de lege în cauză cu o săptămînă. Este vorba de proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției, care prevede decriminalizarea anumitor infracțiuni economice, reducerea restricțiilor și riscurilor nerezonabile pentru agenții economici.

Șeful Ministerului Justiției, Vladimir Cebotari, a propus includerea proiectului de lege pe ordinea de zi a ședinței Cabinetului de Miniștri din 13 decembrie, însă premierul Pavel Filipi-a cerut să nu se grăbească, amînînd examinarea acestui document, pentru o săptămînă. El a subliniat că în jurul acestui proiect de lege au apărut numeroase discuții, iar reprezentanții UE și-au exprimat îngrijorarea în ce-l privește.

Pavel Filip a spus că în timpul discuțiilor cu șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko, acesta a exprimat o serie de preocupări cu privire la acest document. Prim-ministrul a spus că nu a înțeles preocupările UE, deoarece a fost o chestiune de punere în aplicare a reformei mult așteptate, pe care le-o solicită autorităților, în mod constant, la întîlniri, reprezentanții businessului.

Șeful Guvernului consideră că mulți critici ai proiectului de lege induc în eroare publicul, menționînd că el a studiat personal documentul în lung și-n lat și nu a văzut ce ar fi putut cauza aceste preocupări.


Totodată, el a sugerat să nu se grăbească cu examinarea proiectului de lege la Ședința Cabinetului de Miniștri, să ia o pauză de o săptămînă și să organizeze discuții publice largi, pentru a auzi din nou, ce cred oamenii de afaceri despre acesta.

Pavel Filip a spus că, mai tîrziu, Guvernul îi va cere Parlamentului, pînă la sfîrșitul anului, să adopte acest proiect de lege în două lecturi, menite să reducă presiunea și presingul asupra mediului de afaceri, din partea instituțiilor de forță, pentru a minimiza abuzul agențiilor guvernamentale, în scopul facilitării desfășurării activităților de afaceri în Moldova.

De remarcat faptul că proiectele cu amendamente la Codul penal, Codul de procedură penală și Codul infracțiunilor, elaborate de Ministerul Justiției includ, printre altele, anularea răspunderii penale pentru aproximativ 50 de tipuri de infracțiuni economice, pentru care va putea fi evitată închisoarea, în cazul compensării voluntare a prejudiciului, cu condiția că infracțiunea este comisă pentru prima dată.

Experții consideră că această prevedere va permite evitarea pedepsirii vinovaților de furtul miliardului din cele trei bănci ale țării, care vor fi, respectiv, obligați doar să ramburseze daunele materiale pricinuite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?