Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

ONG-uri îndeamnă Ministerul Justiției să nu „de-criminalizeze” infracțiunile economice

13 dec. 2017,, 18:40   Economie
2465 0

Mai multe organizații ale societății civile au semnat cu apel în care îndeamnă Ministerul Justiției să nu promoveze proiectul de lege care „de-criminalizează” infracțiunile economice.

Semnatarii spun că proiectul vine să scape de răspundere penală „băieții șmecheri” și subminează lupta împotriva corupției, transmite IPN.

Potrivit semnatarului, multe dintre amendamentele propuse nu au nimic în comun cu scopurile declarate ale proiectului și subminează investigarea fraudelor economice comise anterior. ONG-urile spun că este vorba de un nou temei de exonerare de răspundere penală, un nou temei pentru suspendarea executării pedepsei cu închisoarea, interzicerea arestării persoanelor pentru crime sancționate cu mai puțin de cinci ani de închisoare, lărgirea competenței Procuraturii Anticorupție și creșterea numărului cauzelor penale date în competența exclusivă a procurorilor.

Proiectul prevede că persoana este absolvită o singură dată de răspundere penală pentru comiterea unor infracțiuni economice dacă recuperează prejudiciul și plătește o amendă la stat. Printre infracțiunile pentru care se aplică aceste facilități sînt practicarea ilegală a activității de întreprinzător, evaziunea fiscală, manipularea și abuzul cu titluri de valoare, încălcarea drepturilor acționarilor sau accesul neautorizat la rețelele de telecomunicații.

Potrivit ONG-urilor semnatare, este inadmisibil ca numeroasele atacuri de tip raider din ultimii ani și delapidarea proprietății prin scheme frauduloase și persoane interpuse să fie exonerate de răspundere penală, în condițiile în care proiectul interzice arestarea persoanelor acuzate de infracțiuni economice. „Atragerea investițiilor nu poate fi obținută prin acordarea de facilități escrocilor. Din contra, aceasta va trimite și un semnal de descurajare oamenilor de afaceri de bună credință”, spun ONG-urile.

În apel se mai spune că introducerea acestor modificări ar putea îngreuna activitatea organelor abilitate în ceea ce privește investigarea fraudei bancare și responsabilizare adecvată a persoanelor vinovate de aceasta. Organizațiile semnatare solicită Ministerului Justiției și Guvernului retragerea proiectului de lege.

Apelul este semnat de: Asociația pentru Democrație Participativă, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Asociația Presei Independente, Centrul „Acces-info”, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Centrul de analiză și prevenire a corupției, Centrul de Informații GENDERDOC-M, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Au mai semnat Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Comunitatea WatchDog.MD, Centru de Politici şi Reforme din Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent, Institutul de Politici Publice, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Promo-LEX şi Transparency International-Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?