X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Transnistria restrînge activitatea Misiunii OSCE în Zona de Securitate

8 dec. 2017,, 17:41   Politică
3844 5

În orașul Bender s-a întrunit joi Comisia Unificată de Control (CUC), prezidată de delegaţia transnistreană.

În lipsa problemelor de ordin organizatoric pe ordinea de zi, conform înțelegerilor anterioare, urma să se desfășoare ședința neordinară a Comisiei cu examinarea problemei privind asigurarea circulației pe podul de pe rîul Nistru din preajma localităților Gura Bîcului – Bîcioc, redeschis la 18 noiembrie curent.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, la acest subiect, delegaţia Republicii Moldova a propus participarea reprezentanţilor Ucrainei şi ai Misiunii OSCE la elaborarea agendei și măsurilor ce urmează a fi implementate pentru asigurarea circulației libere și fără impedimente a cetățenilor și transportului peste podul redeschis, inițiativă respinsă categoric de reprezentanții Tiraspolului.

Poziția distructivă a părţii transnistrene s-a menținut și pe parcursul discuțiilor purtate în format trilateral (R. Moldova, Federația Rusă și reprezentantul regiunii transnistrene), în cadrul cărora a fost examinată informaţia Misiunii OSCE în Republica Moldova privind amplasarea și funcționarea unui nou post al structurilor de forță transnistrene pe partea stîngă a podului la intrarea în satul Bîcioc. CUC constată cu regret că a fost respinsă repetat luarea unei decizii în această privință în Comisie.

De asemenea, delegația moldovenească i-a cerut explicaţii președintelui delegației transnistrene care a lansat în mass-media acuzații nejustificate în adresa reprezentanţilor Misiunii OSCE în Republica Moldova, precum că ei și-ar fi depășit atribuțiile prevăzute de documentul semnat la 10 decembrie 2004, care stabileşte principiile de coordonare dintre Misiunea OSCE şi CUC în Zona de Securitate.


Conducătorul delegaţiei Federaţiei Ruse în CUC s-a arătat nemulţumit de poziţia ostilă a delegaţiei din Tiraspol şi a susţinut necesitatea discutării problemei în cauză în cadrul Comisiei, a făcut apel către şeful delegaţiei transnistrene de a-şi respecta angajamentele asumate anterior şi de a se abţine de la acţiuni unilaterale ce pot destabiliza situaţia în Zona de Securitate.

În aceste circumstanțe, s-a decis amînarea discuţiilor pe marginea problemelor enunțate pentru data de 14 decembrie 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?