X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

22 de clădiri din Chişinău vor fi izolate termic

8 dec. 2017,, 09:30   Capitala
4019 2

22 de clădiri din Chişinău vor fi izolate termic începînd cu luna martie a anului viitor.

Consilierii municipali au aprobat un proiect de decizie privind debursarea primei tranşe în valoare de 10 zece milioane de euro. Dobînda anuală a împrumutului este de şase procente.

Totodată, primarul interimar Silvia Radu a semnat un acord care prevede obţinerea unui credit nerambursabil de cinci milioane de euro, oferit de Parteneriatului pentru Mediu şi Eficienţă Energetică din estul Europei. Potrivit proiectului, în prima etapă, vor fi renovate 19 instituţii de învăţămînt din oraş. Una dintre ele este Liceul "Gheorghe Asachi". Edificiul a fost construit în urmă cu jumătate de secol. Administraţia instituţiei spune că odată ce blocurile vor fi izolate termic, facturile pentru încălzire vor fi mai mici.

"Cred eu că vom economisi circa 30 la sută din suma cheltuită pentru încălzire, dar şi şcoala va arăta altfel. De regulă, în acest bloc vara este foarte cald, iar iarna - încălzim oraşul", a declarat Boris Volosatii, directorul Liceului "Gheorghe Asachi".

De asemenea, vor fi termoizolate şi trei instituţii medicale, inclusiv Spitalul municipal "Sfînta Treime."

"Implementarea proiectului nu va viza doar termoizolarea pereţilor exteriori şi schimbarea uşilor şi geamurilor, ci şi montarea unui punct termic, modernizarea sistemului inter de încălzire şi alte lucrări", a precizat Mihaela Botnari, ofiţer de presă la Spitalul Municipal "Sfînta Treime".

Proiectul privind termoizolarea cădirilor din Chişinău costă 25 de milioane de euro. Banii sînt oferiţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii. Acordul de finanţare a fost semnat în decembrie 2016. Lucrările trebuiau să înceapă încă în vară, dar procedura a fost amînată. Asta pentru că, iniţial, consilierii municipali nu au vrut să-şi dea acceptul pentru debursarea banilor.

În a doua etapă a proiectului, municipalitatea va mai primi încă o tranşă de 10 milioane de euro. Suma este destinată lucrărilor de izolare termică a blocurilor de locuinţe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?