X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

După modificarea legislației, dispare posibilitatea de a retransmite posturi rusești, opinie

8 dec. 2017,, 09:41   Politică
5352 12

După adoptarea legii privind securitatea informațională, care aduce modificări la Codul Audiovizualului, dispare necesitatea de a retransmite posturi rusești pe teritoriul Republicii Moldova.

Aceasta pentru că, după ce au fost interzise știrile și dezbaterile de propagandă, a fost diminuat interesul companiilor care se ocupă de retransmisie pentru această activitate. De această părere este expertul media Nicolae Damaschin, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Odată cu interzicerea buletinelor informative și a talk-show-rilor eu vă asigur că proprietarii posturilor de televiziune din Federația Rusă nu vor mai dori să subvenționeze și să ofere produse doar de divertisment posturilor locale din Moldova”, spune fostul membru CCA. Din această perspectivă, foarte curînd mai multe posturi rusești nu vor oferi content radiodifuzorilor din Moldova.

Cercetătoarea media Aneta Gonța consideră că adoptarea acestei legi este un pas important, dar insuficient pentru securizarea spațiului informațional al Republicii Moldova. „Spațiul informațional al Republicii Moldova trebuie protejat și aceasta trebuia să se întîmple începînd cu a doua zi după declararea Independenței. Cred că nimeni nu poate să conteste acest adevăr, dar mai importante sînt acum mecanismele și formele acestei lupte”, spune Aneta Gonța. Potrivit ei, autorii proiectului de lege au dat definiția pentru securitate informațională, dar nu și pentru propagandă și nici nu se menționează cum se va lupta contra acestei propagande.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu, nu contestă faptul că libertatea de exprimare este un drept fundamental care trebuie respectat. Totodată, potrivit lui, acesta nu este un drept absolut și Convenția Europeană a Drepturilor Omului permite unele restricții atunci cînd este vorba de securitatea informațională a statului. „Este un mecanism poate întîrziat, dar necesar”, spune deputatul. Potrivit lui, modificările nu vor exclude în totalitate toată propaganda externă, dar cel puțin o anumită marjă va fi diminuată. Acestea sînt restricții care sînt proporționale într-un stat de drept, legitime și necesare în apărarea sistemului informațional al Republicii Moldova, este de părere parlamentarul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?