X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Karasin: Chişinăul și Tiraspolul trebuie să avanseze treptat spre reglementare

5 dec. 2017,, 16:31   Politică
3813 3

Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să avanseze spre reglementare în mod treptat.

De această opinie este viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigori Karasin, care a oferit un interviu pentru ziarul rus „Izvestia”.

El a subliniat că Moscova insistă asupra încheierii unui acord între părți privind garanțiile de îndeplinire a acordurilor încheiate. Diplomatul a amintit că Moscova a prezentat proiectul documentului la reuniunea de la Berlin a participanților la formatul „5+2” în iunie 2016 și acum este momentul de a-l aduce la bun sfîrşit, ținînd seama în special de evoluțiile care au avut loc la întîlnirea recentă de la Viena.

„În urma întîlnirii, care, din păcate, a fost singura în anul de președinție austriacă în cadrul OSCE, pe lîngă aprobarea deciziilor luate de părți, a fost semnat un protocol care evidențiază modalitățile de a avansa în continuare în tactica pașilor mici. Majoritatea acordurilor semnate au un caracter-cadru. Este important să monitorizăm modul în care acestea vor fi implementate și dacă vor apărea obstacole artificiale. În acest sens, devine actual lucrul asupra propunerii Rusiei de a încheia un acord între Chișinău și Tiraspol cu privire la garantarea îndeplinirii acordurilor convenite”, a afirmat Karasin.

El a reamintit că anul trecut a fost semnat un protocol „în care părţile s-au angajat să ajungă la o soluție a mai multor probleme de interacțiune practică între cele două maluri, dar, din cauza „poziției dure a Chișinăului”, nu a existat niciun progres”.


În opinia lui, impulsul procesului de negociere a fost dat de întîlnirile președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și liderul autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, în ianuarie și martie 2017.

El a menţionat că acum au fost semnate patru acorduri, precum şi a fost deschis podul peste Nistru în apropierea localităţilor Gura Bîcului şi Bîcioc.

„Acum, principalul lucru este de a nu cădea în euforie în urma rezultatelor obținute, ci de a ne concentra asupra elaborării calitative a deciziilor în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Graba prea mare ar putea duce la rezultate contrare activităţii sistematice de creare a unei atmosfere de încredere”, a subliniat Karasin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?