X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Cinci scannere mobile ale Serviciului Vamal au fost repuse în funcțiune

5 dec. 2017,, 09:00   Societate
2335 1

Controale mai eficiente la punctele de trecere a frontierei din țara noastră.

Cele cinci scanere mobile ale Serviciului Vamal au fost repuse în funcțiune, după ce au fost reutilate cu tuburi radiante care permit scanarea unităţilor de transport.

Astfel, vameșii vor putea depista mult mai ușor mărfurile de contrabandă, armamentul, dar și substanțele interzise.

12 vameși au fost instruiţi cum să folosească aceste scanere, care le permit să verifice transportul într-un timp foarte scurt.

"Pentru a efectua controlul fizic nouă ne trebuie două – trei ore, dar cu ajutorul acestui scaner noi putem să efectuăm în cinci minute o scanare a mijlocului de transport", a spus vameșul Oleg Sanduleac.

Potrivit datelor Serviciului Vamal, din anul 2016 și pînă acum au fost contracarate aproape 170 de tentative de introducere în țară a produselor interzise. Autoritățile dau asigurări că transportarea mărfurilor de contrabandă va fi combătută mai ușor.

"Ce ține de securitatea statului și a frontierelor, securitatea economică a statului și a frontierelor noastre pe dimensiunea traficului ilicit de bunuri, produse, mărfuri, aceste echipamente sînt de o extremă importanță", a spus directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

"Moldova nu este nici ținta, nici nu este locul de tranzit pentru traficul de bunuri ilicite cum ar fi armele, drogurile și altele", a spus , ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Tuburile radiante pentru scanerele mobile au fost procurate din banii donați de Ambasada Statelor Unite în Moldova. Utilajul a costat 1,3 milioane de dolari.

"Funcționarea continuă a acestor scanere mobile cu raze X, reprezintă o capacitate critică pentru Serviciul Vamal și va permite asigurarea mai eficientă a frontierei, prevenirea contrabandei", a spus ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit.

Scanerele mobile au fost procurate de Serviciul Vamal acum șapte ani. Acestea vor funcționa la punctele de trecere ale frontierelor de stat la solicitarea vameșilor. Procedura de scanare a unui TIR, de exemplu, va dura, în medie, opt minute. În 2015, la postul vamal Giurgiulești, cu ajutorul unui astfel de scaner mobil a fost contracarată o tentativă uriașă de contrabandă cu substanțe narcotice. Atunci, vameșii au depistat în remorca unui camion 136 de kilograme de heroină.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?