X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Moldovenii au luat cu asalt tarabele cu pește odată cu începerea postului

4 dec. 2017,, 11:51   Societate
2152 0

În prima duminică din postul Crăciunului, creştinii au dezlegare la peşte.

Cu această ocazie, moldovenii au luat cu asalt tarabele cu acest produs. Bucuria comercianţilor, care spun că nu au majorat preţurile. Cumpărătorii îi contrazic însă, şi spun că au sesizat o creştere de cîţiva lei faţă de zilele obişnuite.

Potrivit comercianţilor sîmbătă şi duminică vînzările au crescut cu aproape 30 la sută.

"Cum au fost aşa şi sînt preţurile, sînt la fel, nu s-au ridicat pur şi simplu vînzările sînt mai bune, noi vindem mai mult şi sîntem mulţumiţi. Lumea iubeşte carasul că e mai ieftin, carpul ..aşa".

"Faţă de zilele obişnuite sînt mai mulţi cumpărători. Preţurile sînt stabile nu au crescut deloc, cum au fost aşa şi au rămas".

Astăzi la Piaţa Centrală un kilogram de carp putea fi cumpărat cu 65 de lei, carasul cu 35 de lei, iar crapul cu 30 de lei. Oamenii spun că totuşi preţurile au crescut puţin faţă de cele afişate în timpul săptămînii.

"Preţurile au crescut, faţă de cum erau acum două săptămîni acum sînt mai ridicate, acesta e 45, anterior la fel era în jurul la 36".

"Azi şi mîine se mănîncă peşte. Doi peşti mari am luat, tolstolob, carpul e prea scump.".

"Cumpără da, şi preţurile s-au mai scumpit astăzi, în cursul săptămînii a fost 57, dar acum 65".

Cozi s-au format şi în magazine. De acolo însă s-a cumpărat mai mult peşte afumat sau îngheţat.

"Nu prea am ţinut post. Pur şi simplu îmi place peştele. Afumat, uscat, marinat, sau cum mai este".

"Soţul meu întodeauna numaidecît ţine post. De obicei în această perioadă fac hering cu legume, este foarte gustos, mănîncă cu plăcere".

Şi unii dintre pescarii cei mai curajoşi au ieşit astăzi la pescuit chiar dacă a fost frig şi a plouat.

"Bibanul şi platica sînt cei mai răspîndiţi peşti aici la Ghidighici. Bibanul este un peşte foarte gustos, din punct de vedere al gurmanzilor ,dacă mi-ar propune caras, platică aşa alege bibanul. Se poate de prăjit, dar cel mai bine este de făcut zeamă", a spus pescarul Eugen Romanovici.

Biserica Ortodoxă susţine că oamenii nu trebuie să mănînce neapărat peşte în zilele de dezlegare, cel mai important fiind curăţarea sufletului.

"Mai rău e de acei care nu respectă postul şi nu respectă sărbătorile dar spun ooo ia uite mîine trebuie neapărat de mîncat peşte şi dau buzna la Piaţa Centrală. Doar conştiinţa noastră, pocăinţa sufletului nostru ne permite să fim mai buni, peştele nu ne face sfinţi", a spus preotul biserici din satul Ghidighici, Maxim Melinti.

Postul Crăciunului a început în data de 28 noiembrie şi se va sfîrşi pe şase ianuarie. TÎn această perioadă, credincioşii, care ţin post, nu vor mînca ouă, carne şi lactate. În schimb, în zilele de sîmbătă și duminică, au dezlegare la peşte.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?