X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ce spun moldovenii despre plecarea în străinătate

3 dec. 2017,, 15:13   Societate
2554 0

Numărul moldovenilor care aleg să părăsească țara, în diferite scopuri și din varii motive, crește înfricoșător de la un an la altul.

Unii pleacă în căutarea unei vieți mai bune, alții pentru că simt necesitatea unei schimbări, iar cei mai mulți din cauza faptului că nu-și mai găsesc aici un viitor, sau cel puțin, un loc de muncă. Există totuși oameni care, indiferent de greutățile și problemele, de orice natură, cu care se ciocnesc zilnic, preferă să rămină acasă. I-am întrebat de ce mai îi găsim aici și nu în cozile interminabile de la aeroporturi, sau la mii de kilometri de casă, iar ei ne-au spus că motivul pentru care preferă să rămină în țară, este…

Aurelia Mocanu, directoarea gimnaziului „Viorel Cantemir”, din s. Sofia, raionul Drochia:

Motivul e simplu. Conștiința mea. Așa gindesc eu. Apoi ai e și responsabilitatea față de părinți, copii, servici, casă. Consider că mai mult am de pierdut dacă pierd. Banii? Niciodată nu ajung, cit de mulți ai avea. Realizarea? Niciodată nu te poți realiza total într-o țară străină. Cel mai dureros e atunci cind nu tu îți crești și educi proprii copii, cind îți lași bătrini și neputincioși părinții. „Fie piinea cit de grea, tot mai bine-n țara mea”.

Ana Creascov, jurnalistă:


Aș fi putut rămine în SUA, sau în Polonia, sau în Italia, sau în oricare țară pe care am vizitat-o, dar cel mai probabil, în Rominia, unde am studiat cinci ani… însă nu am simțit că sînt pregătită. Tot ce am simțit de fiecare dată e acea restanță pe care o am față de Moldova – încă nu am făcut nimic pentru ca țara mea să devină mai bună, să devină așa cum ne-o dorim cu toții. Mai este mult pină la ultima speranță, iar ceea ce mă face să cred asta e mulțimea de oameni frumoși cu care interacționez, direct sau indirect, e sinceritatea lor, e liniștea pe care nu o mai simt nicăieri în lume, e despre o energie inexplicabilă…

Viorica Cioară, farmacistă:

Motivul pentru care prefer să rămin acasă este comoditatea. Cu ai noștri ești mai aproape în ginduri, emoții și înțelesuri. Pină și umorul e mai al tău. Oamenii și ceea ce ne leagă (istorie, visuri, dorințe) construiesc ceea ce ești tu. Fiind farmacistă, am avut ocazia să interacționez cu diverși oameni. Mă emoționează bătrinii, care sînt neputincioși și care așteaptă întotdeauna, chiar dacă nu recunosc, să discuți cu ei și să le dai de înțeles că te interesează. Le cunosc frustrările și problemele și încerc întotdeauna să îi ajut, măcar cu o vorbă bună.

E mult mai ușor să te faci înțeles și să îi înțelegi pe ai tăi. Fiind acasă, încerci să ajungi la inimile și mintea oamenilor de aici, încercind să le schimbi viziunile și obiceiurile. Unii vor spune că acestea nu se pot schimba, eu totuși cred în schimbare. Întotdeauna am crezut.

Sergiu Ciorescu, cineast:

În primul rind, am atitea lucruri de făcut, încit nu-mi ajunge timp ca să mă gindesc la plecare. În al doilea rind, pentru mine este suficient că am părăsit orașul natal, care îmi este foarte drag. M-am focusat pe ideea că trebuie să fac tot posibilul pentru a mă simți bine în Moldova. Trebuie să recunosc, că îmi este foarte greu să ies din zona de confort. Am ales un domeniu în care am reușit să mă regăsesc în totalitate (arta) și am obținut totul prin muncă – casă, masă, o viață decentă. Prefer să merg peste hotare pentru a călători și pentru a căpăta experiență.

Elena Leahu, educatoare:

Motivul pentru care nu aș vrea să părăsesc Republica Moldova este că aici am crescut, am învățat și am început să activez în domeniu. Îmi place să lucrez cu copiii. Nu voi înțelege niciodată educatorii care muncesc pentru bani și nu datorită dragostei pentru pici. Pe mine, spre exemplu, asta mă ține acasă. Meseria mea – e vocația mea. Ca orice cetățean aștept schimbări spre mai bine. Dacă vom pleca toți, cine va rămine? Tinerii specialiști aleg să plece, iar pentru domeniul în care activez, migrația lor reprezintă o problemă majoră. Vreau să fiu una dintre cei cițiva care, indiferent de greutăți, rămin acasă.

Iurie Gorn, agent imobiliar:

Eu întotdeauna am fost de părerea că, dacă este voință și pasiune pentru ceea ce faci, îți poți crea un viitor prosper și acasă. Contează foarte mult să muncești și să știi ce vrei. Respect deciziile oamenilor care aleg să plece. Eu însă sînt de părerea că nicăieri nu-i ca acasă, deoarece indiferent de țara pe care o alegi, vei fi privit ca un simplu emigrant și vei fi nevoit să tinzi la valorile pe care le au oamenii din acea țară și să uiți de valorile cu care te-ai pornit de acasă.

Peste hotare putem pleca oricind, dar să încercăm să obținem ceva acasă, este un lucru lăudabil în zilele noastre. Mie îmi place mult ceea ce fac aici. Eu lucrez cu oamenii mei, iar acest lucru este foarte important pentru mine. Și da, familia este primul și cel mai important motiv pentru care eu prefer să nu plec din țară.

Laura Grigore, casnică:

Eu aleg să stau în Moldova pentru că iubesc această ţară. Sună probabil patetic această declaraţie, dar cu timpul şi cu anii, înţelegi că ţara ta, este casa ta. Şi cit de complicată ar fi situaţia economică, politică tu o iubeşti, pentru că este a ta. Aici e locul meu, unde sînt prietenii, unde-mi este familia.

Eu aleg să stau în Republica Moldova pentru că ador oamenii de aici. Eu sînt convinsă că atita căldură şi ospitalitate nu poţi găsi în altă parte.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?