X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Expoziție inedită la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (FOTO)

30 noi. 2017,, 12:01   Societate
2828 0

Lucrări confecţionate din pănuși, lozii şi papură. Pe toate le puteţi admira în cadrul unei expoziţii inaugurate la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Capitală.

16 meşteri populari din toată ţara şi-au prezentat obiectele realizate cu multă dragoste, iar pentru aceasta au primit diplome şi premii bănești.

Lidia Manea din localitatea Rubleniţa, raionul Soroca povesteşte că din adolescenţă confecţionează obiecte din lozii. Meşterul popular spune că cel mai greu îi este să pregătească materia primă.

"O fierbem o zi, o scoatem, o curățim de coajă. Şi de la un coş foarte simplu, am ajuns şi chiar mobilă fac şi scăunele", a spue meșterul popular, Lidia Manea.

Eugenia Moldovanu confecţionează lucrări din pănuși, iar îndeletnicirea a preluat-o de la bunica sa, pe cînd era încă copil. La expoziţie, femeia a venit cu obiecte ce au tematica sărbătorilor de iarnă.

Pe timpuri, pomul de Crăciun era împodobit cu obiecte confecţionate din pănuși. De pe brad nu lipseau steluțele, îngerașii şi speciile de grîu, care sînt simbol al bogăției.

"Steau de Crăciun, am venit cu trei trandafiri în iarnă, am venit cu berbecul, iată masca pentru căluț şi tot este pentru Anul Nou", a spus meșterul popular, Eugenia Moldovanu.

Meșterița îşi împărtăşeşte toate secretele cu nepoata sa, care de asemenea a îndrăgit această artă.

"Ar trebui mai mulţi tineri din ziua de azi să se ocupe cu meșteșugurile pentru a aduce la viaţă tradiţiile noastre din strămoși", a spus meșterul popular, Laura Moldovanu.

Alexandra Morari din raionul Orhei este singurul meşter popular din ţară, care confecţionează obiecte din papură.

"Iată un astfel de coş costă 200 de lei. Sunt rezistente iată de piaţă te duci şi pui ouă, roşii, o bucată de brînză", a spus meșterul popular, Alexandra Morari.

Vizitatorii au rămas impresionaţi de obiectele expuse.

" Mă închin la oamenii aceştia, sînt foarte bravo. "

"Valorile naţionale trebuie prețuite şi menționate în orice timp."

Meșterii populari au primit diplome şi premii bănești.

" Suma totală a premiilor este de 10 mii de lei, bani oferiţi de Centru Naţional, adică Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Vedem în expoziţie concurs cei mai buni meşteri",a spus directorul CNCPPCI, Diana Dicusari.

"Este un lucru frumos şi destul de valoros, căci meșterul dacă este motivat el are pentru ce crea, este susţinut", a spus preşedintele Uniunii Meşterilor Populari, Dumitru Costandache.

Expoziţia va deschisă la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală pînă pe 10 februarie.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?