X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Filip, numit un "elev model" al Parteneriatului Estic

28 noi. 2017,, 15:50   Politică
2920 5

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, este unul din „elevii model” ai Parteneriatului Estic, care a obţinut în ultimul timp succese în lupta cu corupţia şi birocraţia, dar şi în consolidarea democraţiei şi statului de drept.

De această părere este jurnalistul Michael Stabenow, de la ziarul german "Frankfurter Allgemeine Zeitun", unde într-un articol despre țările din estul Europei, a specificat acest lucru.

„Printre elevii model din Parteneriatul estic se consideră şi Pavel Filip, prim-ministrul de sorginte social-democrată a Republicii Moldova, în oficiu de la începutul anului 2016. Statul vecin cu Romînia, cu o populaţie ce ceva mai mult de 3 milioane de locuitori, puternic marcat în continuare de conflictul din ţinutul filorus al Transnistriei, a obţinut în ultimul timp succese considerabile în lupta cu corupţia şi birocraţia, dar şi în consolidarea democraţiei şi statului de drept. În acelaşi timp, el a recunoscut că „mai sînt necesare progrese ulterioare”, se arată în articolul jurnalistului german.

Potrivit lui Stabenow, nu doar Ucraina, dar şi Georgia şi Moldova mizează pe o apropiere consecventă de UE. Pentru ceilalţi trei parteneri estici, însă, aderarea la UE nu este la ordinea zilei. Dimpotrivă. Chiar dacă Armenia a încheiat cu UE un nou Acord de parteneriat, el nu include, fireşte, şi Liberul Schimb, mai ales că aceasta, ca şi Belarusul, s-a alăturat Uniunii Economice Eurasiatice, promovată de Rusia.

„Acest fapt corespunde, de altfel, şi scopului pe care UE şi l-a propus cu Parteneriatul Estic, cel de a încheia acorduri cu vecinii săi adaptate necesităţilor. La ele se mai adaugă şi ajutoarele oferite în dependenţă de progresele obţinute în procesul de democratizare sau în domeniul statului de drept. Se urmăreşte obţinerea unei „centuri a bunăstării” în jurul UE, cum se exprimase Comisarul UE pentru Politica de Vecinătate, austriacul Johannes Hahn, înainte de începerea Summit-ului”.


Premierul Republicii Moldova Pavel Filip s-a aflat în perioada 22-24 noiembrie curent, în vizită oficială la Bruxelles.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?