X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

În Moldova nu au fost depistate concentrații periculoase de ruteniu

25 noi. 2017,, 15:30   Societate
3306 1

În Republica Moldova nu au fost depistate concentrații periculoase de ruteniu.

Despre acesta a comunicat vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, Ion Balan, solicitat de presă în contextul îngrijorărilor formulate de mai multe organizații străine de protecție a mediului după ce centrele de supraveghere a radioactivităţii au detectat, la sfârșit de septembrie, prezenţa în atmosferă a acestei substanţe, în valori crescute.

Ion Balan a declarat pentru ipn.md că nu există motive de panică. Concentrațiile de substanțe radioactive în aerul atmosferic deasupra teritoriului Republicii Moldova se încadrează în limitele admise. „Au fost descoperite doar niște particule foarte mici pe suprafața cărora s-a segmentat radioactivul ruteniu care a fost transportat de vânt. La noi, pe teritoriul Republicii Moldova, nu a fost nici un pericol” a spus Ion Balan.

În legătură cu suspiciunile privind o posibilă avarie la uzina Mayak din regiunea Celyabinsk, Ion Balan a reiterat că lipsește poziția oficială a autorităților ruse despre ceea ce s-a întîmplat la sfârșitul lunii septembrie. „Nu avem date concrete, nimeni nu a confirmat că acolo a avut loc avaria. Operăm cu informația de pe Rosghidromet, care a făcut măsurări în regiune și a stabilit concentrații mărite”, a spus Ion Balan.


La sfârșitul lunii septembrie, sistemele automate de monitorizare au detectat concertații ridicate de ruteniu-106 în Rusia, Munții Ural, iar apoi și în Polonia, Bulgaria și Ucraina. Probele prevalate la Argayash și Novogornyi s-au încadrat la nivelul de poluare extrem de ridicat, iar acest lucru nu a însemnat pentru autorităţile ruse depășirea pragului critic al limitei admise ca să intre în alertă.

De aceea, sursa poluării nu a fost localizată. Mai multe organizații străine pentru protecția mediului s-a arătat îngrijorate de posibilele consecințe ale acestei poluări, chiar dacă concentrația de izotopi radioactivi nu a depășit pragul critic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?