X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cel mai scump tablou lui da Vinci s-ar putea să fie fals

23 noi. 2017,, 02:30   Externe
5967 0

Tabloul „Salvator Mundi”, vîndut de rusul Dmitri Rîbolovlev contra sumei de 450 de milioane de dolari, s-ar putea să nu fie totuși opera lui Leonardo da Vinci.

Mai mulți specialiști în artă și istorie au lansat teoria conform căreia tabloul este de fapt lucrarea unui ucenic al lui da Vinci. „Salvator Mundi”, tabloul care îl înfățișează pe Iisus Hristos ținînd în mînă un glob de cristal a avut o istorie interesantă. Lucrarea a ajuns din întîmplare la casa de licitații Sotherby, în 1958, contra sumei modeste de 60 de dolari.

Lucrarea a fost restaurată, iar în 2011 specialiștii au apreciat că tabloul este lucrarea celebrului Leonardo da Vinci. Intră pe fir oligarhul rus Dmitri Rîbolovlev, care achiziționează „Salvator Mundi” la o licitație organizată de Galeria Națională din Londra, contra sumei impresionante de 127,5 milioane de dolari.

Omul de afaceri rus reușește, însă, să își recupereze banii, dar să stabilească și un nou record, atunci cînd decide să vîndă tabloul pentru suma exorbitantă de 450 de milioane de dolari. Acum apare și bomba din lumea artei.


Mai mulți specialiști care au analizat în detaliul opera de artă au tras concluzia că de fapt „Salvator Mundi”, nu este lucrarea directă a lui Leonardo da Vinci. Există indicații că acest tablou ar fi fost pictat de fapt de un ucenic al marelui da Vinci. Giovanni Boltraffio, un băiat angajat la atelierul lui Da Vinci în jurul anului 1500 ar fi autorul celui mai scump tablou vândut vreodată.

Nu există dovezi incontestabile că lucrarea ar fi opera altui artist decît Leonardo da Vinci, însă suspiciunile specialiștilor au fost suficiente pentru a crea dubii asupra originii tabloului și mai ales asupra legitimității tranzacției efectuate de oligarhul rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?