Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Creştinii ortodocşi de stil vechi intră marți în Postul Crăciunului

26 noi. 2017,, 14:01   Societate
13754 0

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului va fi marcat mîine, 27 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului, care începe la 28 noiembrie și se sfîrșește la 6 ianuarie.

De regulă, cuvîntul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles de noi că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. În realitate însă, accentul nu trebuie să cadă pe mîncare, pentru că secul pe care îl lasă postul ortodox este seclum (saeculum), adică lume, în sensul de mondenitate, modă, obiceiuri lumești. Trebuie să reținem că rostul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămîne doar un instrument ajutător pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești. În zadar vom ține post dacă vom continua să fim cuprinși de mînie, ură, invidie, lăcomie, grăire în deșert, etc., informează realitatea.net.

În acest post se obişnuieşte că toţi credincioşii să postească de carne, brînză şi ouă, în timp ce lunea miercurea şi vinerea se consumă mîncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin, iar în sîmbetele şi duminicile postului, pînă la 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, peşte şi vin.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?