X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Se știe cine va plăti pentru atacul de pe 11 septembrie din SUA

23 noi. 2017,, 00:00   Externe
2564 0

Companiile aeriene American Airlines și United Airlines au acceptat principiul unei indemnizații pentru operatorul turnurilor gemene din World Trade Center, distruse în atentatele de la 11 septembrie 2001, un acord amiabil ce pune capăt celor 13 ani cât a durat procedura, informează AFP.

Nu companiile însele, ci asiguratorii lor sunt cei care s-au angajat să verse în conturile World Trade Center Properties, societatea promotorului Larry Silverstein, suma de 95,1 milioane de dolari, potrivit unui document atașat dosarului și consultat de AFP.

Cu șase săptămâni înainte de 11 septembrie 2001, Larry Silverstein a semnat un contract pe 99 de ani pentru exploatarea clădirii World Trade Center, proprietatea autorității portuare a statelor New York și New Jersey (Port Authority).

După atacul din 11 septembrie, el a primit deja de la propriii asiguratori 4,55 miliarde de dolari indemnizație, în urma mai multor ani de negocieri.


Însă antreprenorul new-yorkez s-a angajat de asemenea într-o luptă judiciară pentru a obține condamnarea companiilor American și United, pentru încălcări ale obligațiilor ce țin de securitate.

Cele două aparate care s-au zdrobit de Turnurile Gemene ale World Trade Center la 11 septembrie 2001, după ce mai mulți teroriști au preluat controlul asupra lor, erau închiriate de fapt fiecare de una dintre cele două companii.

El a cerut la început 12,3 miliarde de dolari de la cele două mari companii americane, precum și de la societățile de securitate aeroportuară.

După 13 ani de procedură, companiile au sfârșit prin a face compromisuri și au acceptat principiul unui acord amiabil, care mai trebuie să fie validat oficial de judecătorul federal Alvin Hellerstein.

Potrivit unuia dintre documentele atașate marți dosarului, peste 90 de acorduri au intervenit deja între companii și celelalte părți cu privire la indemnizația oferită de asiguratori, în principal familiilor victimelor.

De asemenea, potrivit aceluiași document, procedura ce opunea WTC Properties, pe de o parte, și American și United pe de altă parte, era ultima din acest dosar ramificat.

Atacurile împotriva turnurilor World Trade Center, comise de pirați ai aerului membri ai Al-Qaida, s-au soldat cu peste 2.750 de morți. Rămășițele pământești a doar 1.640 de oameni au putut fi identificate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?