X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum explică Ostalep și Ciobanu prezența scăzută la referendumul anti-Chirtoacă

20 noi. 2017,, 15:30   Politică
8907 4

Analiștii politici Valeriu Ostalep și Victor Ciobanu susțin că rezultatele referendumului desfășurat ieri în capitală erau previzibile, ceea ce s-a produs fiind rezultatul fragmentării puternice a electoratului din Chișinău, comunică NOI.md.

Rata scăzută de participare la vot, în opinia lui Valeriu Ostalep, denotă o politizare excesivă a problemelor capitalei de către alegători și, în același timp, o cultură politică joasă a maselor, lucru care ne va costa scump pe viitor.

„Locuitorii orașului au un grad foarte scăzut de responsabilitate socială, majoritatea politizează lucruri care nu au nimic comun cu politicul și toate aceste circumstanțe sînt cauzate de faptul că locuitorii orașului foarte puțin se ocupă de lucruri adevărate. Omul care are un magazin, o afacere și investește în asta efort timp va fi foarte prudent la ceea cum se cheltuiesc impozitele lui, cine administrează orașul și este responsabil, deoarece știe cît îl costă această activitate. Noi, mai departe, o să avem practic în toate domeniile această problemă. Nivelul de educație al generațiilor scade. Politicienilor le va foarte ușor să ne separe – noi să ne certăm între noi din cauza nor subiecte inventate, iar ei că continue să-și facă interesele. Asta s-a întîmplat ieri la referendum”, a comentat Ostalep pentru NOI.md.

Încercările partidelor de a se învinui unele pe altele după eșuarea referendumului e absurdă, afirmă intervievatul. Oamenii nu au fost puși în situația de a vota pentru un partid politic, dar de a da o notă modului în care este administrat orașul.

„Ieri, la secțiile de votare, oamenii trebuiau să meargă să se expună asupra lui Chirtoacă, dar nu a PSRM. Ce are una cu alta? Exact așa nu înțeleg socialiștii, care spun că sînt vinovate alte partide. Dar ce au alte partide? Oamenii, fiecare individual, indiferent de culoarea politică, ieri au avut posibilitatea să se ducă să se expună. Nu au aici nici PD, nici Maia Sandu nimic”, a opinat Ostalep.


În opinia analistului politic Victor Ciobanu, ceea ce s-a întîmplat ieri este rezultatul divizării geopolitice cultivate în rîndul electoratului de către partide. Votul de ieri nu a fost un vot rațional, dar unul afectiv, se arată convins el.

„Opoziția extraparlamentară a preferat să stea în afara acestui exercițiu democratic. Firesc era să nu se asocieze cu socialiștii, dar să participe la referendum, dar au procedat cu nimic mai bun prin faptul că au stat împreună cu democrații, alegînd boicotul. Unicul cîștigător în urma acestei situației a fost PD – a rămas cîștigător la Primărie pentru următorii doi ani. Pentru opoziția extraparlamentară și socialiști a fost o greșeală de calcul, se pare că cel mai bine au estimat democrații. Dacă socialiștii aveau aliați în acest demers, în Chișinău e lucru știut că socialiștii au un rezultat mai prost decît în teritoriu, poate rezultatele arătau altfel”, a comentat Ciobanu.

Menționăm că rata de participare la vot în cadrul referendumului de duminică a fost de 17,53%, adică 110 498 de alegători, număr insuficient pentru validarea alegerilor. Dintre alegătorii care au participat la vot, 87,12% au votat pentru revocarea din funcție a primarului, iar 12,88% împotrivă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?