Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

A fost lansat primul proiect Twinning în domeniul patrimoniului cultural

18 noi. 2017,, 16:33   Societate
3307 0

Primul proiect Twinning în domeniul patrimoniului cultural, în valoare de un milion de euro, bani acordați de Uniunea Europeană, a fost lansat vineri, 17 noiembrie, la Chișinău.

În cadrul proiectului, experți din Italia vor oferi suport instituțiilor specializate din Republica Moldova pentru consolidarea aplicării cadrului juridic și pentru îmbunătățirea guvernanței în domeniul protecției patrimoniului cultural, transmite IPN.

Ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a spus că un proiect dedicat patrimoniului cultural are loc în premieră în Republica Moldova. Dincolo de valoarea intrinsecă pe care o are cultura și patrimoniul pentru viața fiecărui popor, în Moldova, ca și peste tot în lume, patrimoniul cultural poate servi ca sursă de dezvoltare economică durabilă. Proiectul va veni în sprijinul întării capacității specialiștilor, dar și capacităților instituționale, de cunoaștere a legislației și de protejare a patrimoniului Republicii Moldova.

Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova, consideră că diversitatea culturală, artele și patrimoniul cultural reprezintă elementele esențiale pentru dezvoltarea unei minți deschise. El și-a manifestat încrederea că, începînd cu anul 2019, va începe procesul de restaurare a monumentelor istorice remarcabile.

Valeria Biagiotti, ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, țara partener în implementarea proiectului, a remarcat că, atunci cînd cineva aude de patrimoniul cultural, imediat asociază acest lucru cu Italia. Aceasta se datorează și faptului că Italia găzduiește cel mai mare număr de obiective (53) incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. În Italia 17% din PIB merge pentru protejarea patrimoniului cultural.

În Moldova sînt 3000 de monumente istorice, circa 100 de monumente de for public, 600 de mii de unități de patrimoniu cultural mobil și 500 unități de patrimoniu imobil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?