X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Un tînăr s-a autoproclamat rege al unei fîșii de pămînt

17 noi. 2017,, 04:30   Externe
3262 0

Cînd un taximetrist egiptean a auzit că bărbatul care tocmai ce urcase în mașina lui i-a cerut să îl ducă pînă la granița cu Sudanul pentru că voia să proclame acolo un regat, a crezut, firește, că are de-a face ori cu un bolnav mintal, ori cu o glumă proastă. Mai târziu în acea zi, însă, impresia avea să îi fie contrazisă, lăsîndu-l cu falma în pămînt.

În taxiul egipteanului, pe bancheta din spate, se afla un bărbat în vîrstă de 24 de ani din India. Suyash Dixit, directorul executiv al companiei indiene de tehnologie Softinator. Scopul călătoriei: revendicarea unei fâșii de pămînt de 800 de metri pătrați, cunoscută sub numele de Bar Tawil, la granița dintre Egipt și Sudan, care nu aparține niciunuia dintre cele două țări. Și nici vreunei alte țări.

Suyash Dixit fusese avertizat de armata egipteană, care controlează fîșia, că va trebui să își lase orice obiect de valoare și să se întoarcă în 24 de ore, scrie tînărul pe contul său de Facebook, unde a postat întreaga poveste. Înainte de a porni în călătoria sa „regală”, tînărul și-a anunțat telefonic un prieten: dacă nu avea să se întoarcă acasă pînă la mizeul nopții, să anunțe de urgență poliția.

Bar Tawil este un fel de no man’s land al teroriștilor. Militarii egipteni au ordin să tragă fără somație. Altfel spus, Dixit ar fi putut oricând să fie secerat de un glonț. Taximetristul acceptase propunerea indianului contra unei sume motivante.

După șase ore de înaintat prin deșertul dogoritor, fâșia Bar Tawil, locul viitoarei „împărății”, i s-a afișat lui Dixit în fața ochilor. Bărbatul a coborît din taxi cu un steag galben-roșu, a făcut cîțiva pași fermi și l-a înfipt în pămîntul secetos. „Respectînd etica și legea civilizației timpurii, cea care spune că dacă ai pretenții la un teren, atunci trebuie mai întîi să îl cultivi, am îngropat o sămînță și am turnat puțină apă peste ea. Deci, e al meu acum”, a explicat indianul.


„Eu, Suyash Dixit, primul din obârșia mea și protector al tărîmului, mă declar rege al «Regatului lui Dixit»”, se arată în „declarația de proclamare” postată de bărbat pe pagina sa de Facebook.

Următoarea decizie a „regelui” Dixit? Lansarea unui site dedicat „regatului”. Apoi, elaborarea unui set de legi. Suyash Dixit îți va conduce „regatul” doar online, iar oamenii pot folosi site-ul său pentru a aplica pentru cetățenie.

Suyash Dixit nu este primul om din lume care declară un nou stat național pe o bucată de pămînt nerevendicată de vreo țară. Cel mai recent, în 2015, un activist libertarian ceh a proclamat Republica Liberland, la granița dintre Croația și Serbia, pe malul vesti al Dunării. Liberland este o bucată de pămînt de şapte kilometri pătraţi despre care preşedintele auto-proclamat susţine că nu este revendicată nici de Croaţia şi nici de Serbia.

Desigur, asemenea proiecte sînt nule juridic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?