Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Voronin se întreabă cînd hoții din țară „vor fi luați de gît”

16 noi. 2017,, 13:40   Politică
6150 1

Deputații au audiat astăzi raportul Curții de Conturi asupra administrării resurselor financiare publice și patrimoniului public pentru anul 2016, informează NOi.md.

Raportul Curții a scos la iveală un management defectuos al banilor publici în diverse sectoare, ceea ce cauzează anual prejudicii uriașe bugetului de stat, după cum a relatat președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untilă. Potrivit lui, din cauza unor erori contabile sau comise cu rea-credință, se atestă abateri de 11 miliarde de lei.

„Este vorba 11 miliarde de lei - neregularități. Dintre acestea 7,3 miliarde sînt erori în evidența contabilă, 2 miliarde constituie utilizarea ineficientă a fondurilor publice, 1 miliard - neînregistrarea patrimoniului care se risipește. Acestea sînt deturnări fie cu bună credință, fie cu rea-credință, greșeli contabile. Unele, pe parcursul auditului, au fost aduse în ordine”, a declarat Untilă în plenul Parlamentului.

În cadrul dezbaterilor, liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-a interesat de ce Curtea de Conturi nu poate stopa ilegalitățile depistate și da pe mîna justiției persoanele care se fac vinovate.

„Există o balanță între împuternicirile pe care le aveți conform statutului și problemele cu care trebuie să se ocupe Curtea? Poate nu ne mai trebuie așa instituție sau poate trebuie o lege normală care să termine cu acești escroci. În raport semănați mai curînd cu o instituție care se numește "sindicate". Ce trebuie de făcut? Avem și CNA, și CNI, numai ce nu există în Moldova aceasta, și totuna e «bardac» și se fură, și se fură… Societatea așteaptă ca voi să-i prindeți și să-i luați de gît pe toți hoții”, a declarat Voronin.


În replică, Veaceslav Untilă a declarat că Curtea de Conturi are nevoie să-i fie asigurată independența, în special cea financiară. Potrivit lui, resursele alocate acestei instituții nu sînt suficiente raportate la misiunea dificilă pe care o au auditorii.

„Accept ce spuneți. Este tribunalul de conturi din Spania, care face controale, depistează, pornește cauze penale, are judecătorii ei și îi duce pînă în rai pe cei care au furat. Noi nu avem așa ceva. Curtea noastră are nevoie de această independență financiară și cred că noi o vom obține cu ajutorul vostru”, i-a răspuns Untilă lui Voronin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?