X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Companii chineze, dispuse să electrifice calea ferată din Moldova

15 noi. 2017,, 13:40   Economie
4260 0

Cîteva companii chineze sînt pregătite să implementeze proiecte de investiții pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Moldova, inclusiv electrificarea căii ferate.

Acest subiect a fost discutat în cadrul reuniunii internaţionale privind cooperarea în domeniul transportului feroviar, la care au participat reprezentanţi ai celor mai mari companii din China specializaţi în construcţia obiectelor infrastructurii feroviare de transport şi energetică, și conducerea ÎS „Calea Ferată din Moldova”, condusă de directorul general, Iurie Topală, relatează NOI.md.

Componenţa delegaţiei din China a fost compusă din specialişti ai companiilor China Railway Signal & Communication Corporation – CSRC (Corporaţia de semnalizare şi comunicaţii feroviare din China); CRSC R & D Group (Grupul CRSC pentru Cercetare şi Institutul de Proiectare), precum şi Mingben Consalting Limited – MB care reprezintă Fondul de dezvoltare a Drumului Mătăsii, Compania Energetică din China şi Corporaţia CRSC.

Iurie Topală a salutat delegaţia chineză în R. Moldova şi CFM, şi-a exprimat speranţa că oaspeţii din China vor fi interesaţi să se familiarizeze cu calea ferată a R. Moldova, să viziteze sucursalele nodului feroviar Chișinău, inclusiv segmentul de cale ferată Chişinău-Străşeni.

Conducătorul delegaţiei chineze din partea CRSC, Zhao Xiaodong, în discursul său, şi-a exprimat recunoştinţa pentru organizarea reuniunii bilaterale în Moldova şi a prezentat specificul activităţii holdingului CRSC. Reprezentanţii MB Consulting din China, în luna septembrie a acestui an, au vizitat Moldova în cadrul proiectelor implementate de Guvernul R. Moldova pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a întreprinderilor de stat.

Specialiştii CRSC din China și-au exprimat disponibilitatea pentru un schimb de experienţă cu scopul lansării în Moldova a unor proiecte bilaterale de dezvoltare a infrastructurii de cale ferată, inclusiv electrificarea unor segmente din reţeaua CFM.

Serghei Tomşa, vicedirector general responsabil de infrastructură şi tracţiune a CFM, le-a răspuns colegilor chinezi la toate întrebările tehnice abordate ce ţin de principalele caracteristici şi starea infrastructurii şi materialului rulant de tracţiune, apartenenţă a CFM, proiectele promiţătoare de dezvoltare a infrastructurii, sursele de finanţare a acestora disponibile în prezent etc.

Ultima parte a vizitei delegaţiei din China a fost o deplasare de la staţia Chişinău la staţia Străşeni și retur, vizita filialelor de infrastructură a nodului feroviar Chişinău şi a staţiilor de cale ferată de pe acest segment.


Reuniunea s-a încheiat cu un acord reciproc privind necesitatea continuării cooperării și schimbului de informaţii în vederea identificării unor mecanisme de cooperare specifice pentru elaborarea unor studii de fezabilitate pentru posibile proiecte de investiţii comune pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Moldova, inclusiv electrificarea acesteia și implementarea unui sistem informațional al managementului pentru eficienţa energetică.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?