Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Saga istoriei Moldovei, oferită de Dodon (VIDEO/FOTO)

14 noi. 2017,, 14:40   Societate
6865 5

La Cinematograful "Patria-Loteanu" din Chișinău a avut loc premiera primei părți a filmului documentar "Istoria Moldovei".

Producția filmului documentar "Istoria Moldovei", împărțită în trei părți, s-a desfășurat sub patronajul președintelui Igor Dodon. Șeful statului a sosit cu această ocazie la proiectarea în premieră a filmului și a felicitat echipa de filmare pentru munca depusă. El a remarcat importanța filmelor de acest fel, care, potrivit lui, demonstrează bogatul patrimoniu al poporului moldovenesc, manifestat în istorie, cultură și limbă națională.

În conversația cu jurnaliștii Igor Dodon a vorbit despre faptul cînd urmează să apară celelalte două părți și din ce fonduri a fost realizat filmul. "A doua parte va apare pe 2 decembrie, iar cea de-a treia parte va fi lansată la începutul anului 2018. Toate episoadele vor fi prezentate și în cinematografe (aici avîndu-se în vedere "Patria-Loteanu" – nota red.), postul de televiziune NTV Moldova va prezenta însă aceste filme publicului larg după o perioadă de timp", a menționat președintele.


"Aș dori să menționez că pentru realizarea filmului "Istoria Moldovei" nu a fost cheltuit nici un leu din buget. Fondurile au fost alocate de partenerii și sponsorii, interesați de promovarea valorilor naționale ale moldovenilor. Pentru ca filmul să poată fi vizionat de cît mai mulți oameni, acesta va fi proiectat la Casele de Cultură raionale. Sperăm ca acest film să atragă o audiență largă atît în interiorul țării, cît și printre compatrioții noștri, care locuiesc în străinătate", și-a exprimat speranța Igor Dodon.

Mulți istorici, care au participat la prezentare, au rămas mulțumiți de prima parte a filmului, remarcînd însă faptul că cele mai interesante evenimente încă urmează să-i fie prezentate publicului. "Cunosc foarte bine faptele care sînt prezentate în film, mi-a fost însă foarte interesant să-l privesc. Aștept cu nerăbdare și celelalte părți, care vor ilustra vremuri mai apropiate nouă și care vor avea, cu siguranță, rezonanță în societate", a menționat, în interviul acordat portalului NOI.md, doctorul în științe istorice Boris Șapovalov.

Impresiile sale despre film ni le-a împărtășit și doctorul în drept Serghei Mișin. Potrivit spuselor lui "proiectarea documentarului demonstrează interesul tot mai mare pentru istoria țării noastre - Moldova, nu a unor triburi și popoare mitice, care au trăit pe acest teritoriu". "Tinerii, care vor privi acest film se vor convinge că nu sîntem, în niciun caz, parte a vreunui alt stat, ci că avem o istorie și o cultură distinctă", i-a spus conlocutorul corespondentului NOI.md

De precizat că în prima parte a filmului documentar "Istoria Moldovei" e povestită istoria dezvoltării triburilor și popoarelor pe teritoriul, care cuprinde rîurile Nistru și Prut, precum și pe teritoriul Moldovei istorice, care face parte în prezent din România. La ea au participat mulți istorici, arheologi, culturologi de vază din: Moldova, Ucraina, România, Bulgaria și Rusia.

Film aceat poate fi vizionat aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?