Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În satul Calfa deşeurile sînt adunate în tomberoane speciale

10 noi. 2017,, 17:01   Societate
4919 0

Soluţiile europene pentru colectarea deşeurilor sînt implementate cu succes şi în localităţile din ţara noastră.

Este şi exemplul autorităţilor publice din satul Calfa, raionul Anenii Noi, care au instalat în localitate tomberoane de colectare separată a deşeurilor.

Pe lîngă aceasta, în instituţiile publice au fost instalate găleţi unde la fel sînt depozitate deşeurile în funcţie de materialul din care sînt compuse. În cadrul aceluiaşi proiect, astfel de tomberoane au fost instalate şi în alte cinci localităţi din acelaşi raion.

Platformele pentru selectarea deșeurilor sînt amplasate în locurile cu cel mai mare flux de oameni, cum este aceasta de pe strada centrală din satul Calfa, care se află lîngă o stație de microbuze. Tomberoanele amplasate aici permit colectarea deșeurilor în funcție de materialul din care sînt compuse: hîrtie, deșeuri menajere, sticla sau plastic.

Oamenii spun că această soluţie este una binevenită, întrucît în sat este mult mai curat. Aceştia mai spun că, deoarece arderea deşeurilor este interzisă, deseori nu ştiu ce să facă cu ele.

„Sînt comode, foarte comode, dar lumea, nu ştiu, aduce sau nu aduce.”

„Este bine, este curat în sat, cînd bate vîntul nu bate pachetele prin copaci cum era mai înainte, pornirea este bună."

Şi cei mici învaţă cît este de important să colectăm deşeurile separat.

"Eu am hîrtie şi trebuie să le arunc în gunoi, în coşul care scrie hîrtie."

"Cu toate că grupa este încă mică şi ei nu ştiu toţi să citească, dar noi le arătăm unde este scris pentru hîrtie, pentru plastic, fiindcă avem şi jucării din plastic şi ele se mai uzează."

Astfel de găleţi au fost instalate şi în liceul din localitate.

"Aceste tomberoane au fost puse acum două luni. -Şi voi vă folosiţi de ele? Cît de utile sînt? -Sînt utile, punem hîrtiile, plasticul."

Autorităţile publice locale susţin că nu se vor opri aici. Ei vor să construiască şi o rampă unde vor fi depozitate şi prelucrate deşeurile. Pentru aceasta este nevoie însă de peste o sută de mii de dolari.

„Deşeurile selectate le ducem acolo şi de acolo le va prelua un agent economic care de fapt ştie deja ce să facă cu el. Din păcate, gunoaiele se aruncă în diferite locuri, gunoaiele noastre se aruncă în locuri neautorizate", a spus primarul satului Calfa, Ludmila Ceaglic.

Proiectul a costat 10 mii de euro, şi a presupus instalarea a cîte două astfel de platforme de colectare a deşeurilor în satele Calfa, Roşcani, Speia, Teliţa, Bulboaca şi Gura Bîcului, din Raionul Anenii Noi. Banii au fost oferiţi de Germania.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?