Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Podul strategic de la Gura Bîcului, reparat. Cînd va fi redeschis

10 noi. 2017,, 16:51   Societate
4172 0

Podul de peste Nistru care face legătura dintre satele Gura Bîcului şi Bîcioc este funcţional, însă necesită o reparaţie parțială.

Este concluzia experţilor de la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, care s-au deplasat, astăzi, la faţa locului. Potrivit specialiştilor, la prima etapă, pentru lucrările de renovare va fi nevoie pînă la 100 de mii de euro, bani care vor fi atraşi din fonduri externe.

"Prima etapă prevede curăţirea drumului, ai nu s-a circulat zeci de ani, au crescut copaci, tufari. Lucrări de amenajare a podului, restabilirea reşoului, locurile de scurgere a apei, vopsirea parapetelor", a zis Radu Rogovei, şef direcţie, Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

La faţa locului s-au deplasat şi repezentanţi ai administraţiei de la Tiraspol, dar şi membrii Comisiei Unificare de Control.

"Acest lucru va uşura procesul de deplasare pe pod a agenţilor economici atît din regiunea transnistriană cît şi din Moldova, întrucît acesta a fost construit special pentru asta", a spus Andrei Medvedev, reprezentantul autorităţi Tiraspol.

"Militarii, care îşi duc serviciul la aceste posturi chiar şi după redeschiderea lui vor avea regimul de activitate şi în continuare la acest post luîndu-se în considerăție că pe post se va relua circulaţia mijloacelor auto", a declarat Eduard Bumbac, membru CUC.

Pe acest pod urmează să fie instalate semne de circulaţie rutieră pentru asta, autorităţile au la dispoziţie mai puţin de zece zile. Astfel, circulaţia transportului va fi reluată după o pauză de 25 de ani

Localnicii spun că aşteaptă cu nerăbdare redeschiderea podului de peste Nistru. Valentina Gabura locuieşte toată viaţa în localitatea Gura Bîcului, iar în satul Bîcioc are rude.

"Cu bicicleta ne ducem dacă ne trebuie. Se duc maşinile acolo la pod, dar dacă va fi deschis se pot duce mai aproape", a spus Valentina Gabura, locuitoarea satului Gura Bîcului.

Femeia îşi aduce aminte cu groază evenimentele din 1992, cînd podul a fost aruncat în aer.

"Atunci şi împuşca, iar la noi în Mahala a ars şi o casă, s-a aprins de la gloanţe. La noi ardezie de pe casă l-a stricat cu gloanţe", a zis Valentina Gabura, locuitoarea satului Gura Bîcului.

Iar o altă locuitoare a satului, Nadejda Osipov susţine că deschiderea podului i-ar putea oferi posibilitate să-şi vîndă legumele din grădină, iar în cest mod, ar putea face un ban în plus.

"Nu avem unde realiza, iar la Chişinău este departe, acolo nu sînt locuri.", a spus Nadejda Osipov, locuitoare s. Gura Bîcului.

De asemenea, după redeschiderea podului localnicii speră că vor economisi timp şi nu vor mai fi nevoiţi să înconjoare drumul.

Podul dintre satele Gura Bîcului şi Bîcioc a fost aruncat în aer în timpul Războiului de la Nistru din 1992. Deşi a fost reparat la începutul anilor 2000, traficul rutier nu a mai putut fi reluat. Anterior, delegaţia Uniunii Europene la Chişinău a salutat decizia privind redeschiderea podului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?