Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

A fost descoperită o ''verigă lipsă'' în chimia care a dus la apariţia vieţii

12 noi. 2017,, 14:00   Ştiinţă şi IT
3047 0

Chimiştii americani de la The Scripps Research Institute (TSRI) au găsit un compus care a putut avea un factor crucial în originea vieţii pe Terra.

Conform cercetătorilor, o reacţie chimică pe bază de fosfor care pînă acum a fost neglijată ar fi fost esenţială pentru asocierea dintre cele trei ingrediente ale vieţii: şuviţe scurte de nucleotide pentru a stoca informaţie genetică, lanţuri scurte de aminoacizi (peptide) şi lipidele care encapsulează structuri precum pereţii celulelor, scrie Science Daily.

Totuşi, pînă acum, nimeni nu a găsit urme ale acestei reacţii la începuturile Terrei. Pînă acum însă, cînd chimiştii de la TSRI au identificat diamidofosfatul (DAP), care este un indiciu al acestei reacţii de fosfare.

Studiul, publicat în Nature Chemistry, este parte a unui efort al savanţilor din întreaga lume pentru a găsi rute posibile pentru călătoria apariţiei vieţii.

Reconstituirea este însă foarte dificilă, întrucît „este greu de imaginat cum aceste procese diferite pot fi combinate în acelaşi loc pentru a crea primele forme de viaţă”, a precizat Ramanarayanan Krishnamurthy, profesor de chimie la TSRI.


În urma studiilor şi experimentelor de laborator, cercetătorii au putut observa că DAP poate reacţiona în apă la temperatura camerei, ducînd la „formarea celor trei clase de molecule pre-biologice şi transformarea acestora, creînd o oportunitate pentru ele de a interacţiona”, a adăugat Krishnamurthy. Altfel spus, acest compus este crucial pentru reacţiile azot-fosfor, cruciale apariţiei proteinelor şi deci a apariţei formelor de viaţă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?