Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

ONU: Lumea va asista la cea mai mare foamete din ultimele decenii

9 noi. 2017,, 20:01   Externe
4214 2

În cazul în care coaliția condusă de Arabia Saudită nu va permite accesul ajutoarelor umanitare în Yemen, aceasta va provoca „cea mai mare foamete pe care a văzut-o lumea de multe decenii, cu milioane de victime".

Avertismentul a fost formulat de șeful Biroului ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, transmite Reuters.

După o intervenție cu ușile închise în fața Consiliului de Securitate, oficialul ONU a precizat jurnaliștilor, potrivit AFP, că a cerut „reluarea imediată" a ajutorului umanitar către populația yemenită, proces întrerupt de la începutul săptămînii.

ONU a făcut apel marți la Arabia Saudită să pună capăt blocadei ce împiedică aducerea de ajutoare în Yemen, în timp ce această țară se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară de pe planetă.

„Operațiunile umanitare sînt blocate ca urmare a închiderii ordonate de către coaliția condusă de Arabia Saudită'', a declarat purtătorul de cuvînt al Biroului ONU pe probleme umanitare, Jens Laerke, într-o conferință de presă.


„Dacă aceste canale (...) nu sînt menținute deschise, atunci va fi catastrofal pentru oameni'', a afirmat Laerke, cerînd coaliției să lase să intre „hrană, carburant și medicamente'', în timp ce circa șapte milioane de persoane din Yemen trăiesc în condiții aproape de foamete.

Întărirea blocadei este o consecință a recentului incident dintre Arabia Saudită și Iran în legătură cu Yemenul, ca urmare a lansării unei rachete de către rebelii yemeniți proiranieni, care a fost interceptată în zona aeroportului internațional din Riad în weekend.

Luni, coaliția condusă de Arabia Saudită a indicat că își rezervă dreptul de a riposta „în mod corespunzător'' și a decis, pînă atunci, să întărească blocada în Yemen. Această măsură constă în închiderea „provizorie'' a frontierelor aeriană, maritimă și terestră.

„Este o problemă de acces de dimensiuni colosale'', a subliniat Laerke, indicînd că întărirea blocadei a dus imediat la o creștere cu 60% a prețului la carburant și cu 50% la gazul lichefiat (GPL). El a anunțat printre altele că ONU poartă discuții cu coaliția pentru restabilirea, cît mai repede posibil, a accesului ajutoarelor umanitare.

Yemenul este răvășit de un război izbucnit între rebelii șiiți houthi și aliații lor — forțele rămase fidele fostului președinte Ali Abdallah Saleh—, de o parte, și trupele loiale președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, de cealaltă. Conflictul s-a agravat odată cu intervenția militară, în martie 2015, a unei coaliții arabe conduse de către Riad pentru a ajuta puterea să-i alunge pe rebelii houthi, care au preluat controlul capitalei Sanaa și al altor zone din țară la sfîrșitul lui 2014/începutul lui 2015.

Conflictul s-a soldat cu peste 8.650 de morți, dintre care numeroși civili. Potrivit cifrelor publicate marți de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, 5.295 de civili au fost uciși și 8.873 răniți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?