X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sturza: Moldova trebuie să fie pregătită să riposteze inclusiv Rusiei

8 noi. 2017,, 12:08   Politică
16157 53

Începînd cu 2018, domeniul securității naționale și cel al apărării va deveni o prioritate pentru Republica Moldova, a declarat ministrul Apărării, Eugen Sturza, citat de NOI.md.

Noul ministru spune că are ambiții mari în ceea ce privește consolidarea capacității de apărare a țării, spre deosebire de predecesorii săi, care, în opinia lui, au lucrat insuficient în această direcție. Potrivit lui Eugen Sturza, atît timp cît pe teritoriul țării staționează o armată străină, nu poate fi vorba despre o neutralitate clasică, așa cum e stipulat în Constituție.

„Noi avem ca scop să ne întărim pozițiile, să ne modernizăm Armata Națională. Vedem aici exemplul elocvent al vecinului nostru, Ucraina, o țară căreia i-au fost garantate suveranitatea și integritatea teritorială de către patru state nucleare prin Acordul de la Budapesta, ca într-un moment una dintre aceste țări semnatare să devină agresor și să-i acapareze teritoriul suveran. Și această țară este Federația Rusă. Iată de ce noi trebuie să ne pregătim ca să putem riposta în caz de necesitate”, a comentat Sturza într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia demnitarului, Republica Moldova trebuie să le arate partenerilor străini că și ea contribuie cu ceva la securitatea regiunii. „Nu mai avem timp să așteptăm, trebuie să intervenim rapid și o vom face în acest an”, a subliniat el.

„Începînd cu anul acesta, Ministerul Apărării are o planificare bugetară cu totul diferită de cea care a fost pînă acum. Pentru 2018, în premieră, vom avea achiziții necesare pentru Ministerul Apărării, vom avea investiții capitale în infrastructura militară, vom crea condiții mai bune pentru militarii în termen și prin contract, fiindcă situația este așa cum este – fără investiții, pe parcursul anilor a devenit critică. Nu mai avem timp să așteptăm, trebuie să intervenim rapid și o vom face în acest an. Veți vedea în acest an, și partenerii noștri străini vor vedea că Republica Moldova a fixat o prioritate – securitatea națională și Armata Națională”, a declarat Eugen Sturza.


Eugen Sturza a fost numit în funcția de ministru al apărării la sfîrșitul lunii octombrie printr-un decret semnat de spicherul Andrian Candu. El a fost propus în această funcție de către PPEM, iar democrații au susținut candidatura.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?