X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Nu vom mai avea veselă chinezească periculoasă pentru sănătate

8 noi. 2017,, 12:50   Societate
3615 0

Nu vom mai avea veselă chinezească periculoasă pentru sănătate în piețe și magazine.

Loturile de astfel de produse vor fi verificate imediat după ce au intrat în țară, iar cele care conțin prea multă melamină și poliamidă, substanțe care pot infecta produsele alimentare cu substanțe toxice. Un proiect în acest sens se afla pe masa miniștrilor.

Vesela din plastic importată din China va putea fi verificată la laboratorul din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică. Melamina și poliamida pot elibera în produsele alimentare aminilie aromatice și formaldehide. Dacă la un kilogram de produse se descoperă mai mult de 0,01 miligrame de aminile sau de 15 miligrame de formaldehide, atunci acestea devin toxice. Pentru analize se folosește un simulant special, asemănător alimentelor.

"Se toarnă trei mostre. Ele se închid pentru 24 de ore cu simulant organic, undeva la temperatura de 80 de grade Celsius. Se scoate simulantul a doua zi, conform termenului de 24 de ore. Atunci, simulantul se extrage din aceste vase și mai departe merg investigațiile", a spus laborantul Rita Ciugurean.

Pînă acum, importatorii de veselă din plastic erau obligați să facă astfel de analize doar o dată pe an, pentru a obține certificatul de calitate. Iar specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică nu se puteau asigura că toate loturile aduse în țară corespund cerințelor. Dacă poliamida și melamină eliberează în produsele alimentare substanțe toxice, acestea pot afecta sistemul digestiv.

"Regulamentul prevede informarea de către Serviciul Vamal a Agenției Națională de Sănătate Publică și noi vom deține toate informațiile ce ține de plasarea acestor loturi pe piață. Ele erau verificate doar o dată în an și puteau fi importate permanent aceste articole, inclusiv și cele de calitate proastă", a spus șeful Secției Expertiză Sanitară a CNSP, Ștefan Constantinovici.

Oamenii care vînd în piețe veselă din plastic spun că reglementările sînt binevenite. Și cumpărătorii spun că este foarte important ca vesela să fie verificată.

"Eu aș fi de acord, pentru că toată vesela trebuie să fie de calitate superioară. De ce? Pentru că tot ce folosim acționează asupra sănătății noastre. Din conversația cu cumpărătorii, am ajuns la concluzia că marfa chinezească este una de calitate proastă. "

"De exemplul, paharele. Cum nu ai da, torni apă fierbinte și el se întinde. Deamu nu e bine. Acestea, de la fierbinte, ele își dau toxicarea lor."

Noul regulament de importare a veselei din plastic va intre în vigoare la trei luni după ce proiectul propus de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va fi votat și în Parlament. În China nu există o lege care să controleze metodele de fabricare a veseli din plastic. În Moldova se mai vinde și veselă din plastic adusă din Turcia, Polonia, Ucraina și Romînia. Aceasta însă nu va fi verificată atît de minuțios.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?