Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Securitatea energetică a Republicii Moldova este un mit – expert

7 noi. 2017,, 17:20   Economie
3308 1

Republica Moldova este dependentă total de gazul rusesc livrat de „Gazprom”, iar din acest considerent nu putem vorbi de securitatea energetică a Moldovei, afirmă economistul IDIS „Viitorul” Iurie Gotișan, citat de NOI.md.

„Sîntem în plin sezon de încălzire. Peste 40% dintre consumatorii casnici și cca 70% dintre întreprinderile industriale, în particular cele din sectorul energetic, utilizează gazele naturale ca sursă termică. Respectiv, Republica Moldova este dependentă total de gazul rusesc livrat de Gazprom. Or, în cele din urmă, nici pomină de o securitate energetică pe domeniul de aprovizionare și furnizare cu gaze naturale. Și aceasta în pofida construcției mult-lăudatului gazoduct Iași-Ungheni”, a explicat economistul în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

Potrivit lui Iurie Gotișan, o simplă analiză a datelor indică faptul că anume statele care au avut şi mai au conflicte, inclusiv militare, cu Federaţia Rusă şi-au diversificat sursele de aprovizionare cu gaze naturale, în particular Georgia şi Ucraina. Prima, importă gaze pentru consumul intern de peste 95% din Azerbaidjan.

„Ucraina, după imputarea de către Rusia a datoriilor de miliarde dolari pentru gazele furnizate, inclusiv pe motivul conflictului armat din Donbas, abia dacă mai are importuri. Iar chiar dacă sînt, ele sînt anume pentru regiunile secesioniste, de cca 4%. Restul consumului de gaze naturale venind prin „revers” din UE, implicit din Slovacia”, a mai spus Gotișan.

În ceea ce privește gazoductul Iași-Ungheni, prin a cărui construcție s-a urmărit reducerea dependenței Republicii Moldova de Federația Rusă, acest lucru nu s-a întîmplat deocamdată, susține expertul. Potrivit lui Iurie Gotișan, în cazul funcționalității depline a gazoductului, prețurile ar putea fi o problemă, însă doar pe termen scurt. Costul mediu al unui metru cub de gaze livrat consumatorilor din România este actualmente de 2,5 RON sau 0,6 dolari, ori în medie 11 lei moldoveneşti.


„Pentru a utiliza la capacitate maximă gazoductul, Guvernul Republicii Moldova speră să construiască tronsonul pînă la Chișinău, termenul fiind sfîrșitul anului 2018. Însă un impediment ce trebuie luat în calcul de autorităţile moldovene este procedura de expropriere a cetăţenilor (circa 150 la număr) pe ale căror terenuri urmează să le traverseze conducta”, a conchis Gotișan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?