Magistraţii ar putea avea mandat unic, însă vor fi lipsiţi de imunitate

Magistraţii ar putea avea mandat unic, însă vor fi lipsiţi de imunitate

Judecătorii noi numiţi în funcţie ar putea avea mandat unic, valabil pînă la vîrsta de pensionare. Modificarea este propusă de şeful de la Justiţie, Vladimir Cebotari, şi va fi examinată de Guvern.

În prezent, conform articolului 116 din Constituţie, magistraţii sînt numiţi pe o perioadă de cinci ani, iar dacă nu au încălcări înregistrate, mandatul se prelungeşte automat pînă la vîrsta de pensionare.

De asemenea, se propune ca judecătorii să fie numiţi şi de Consiliul Superior al Magistraturii, nu doar de președinte, cum este în prezent.

Totodată, justițiarii vor putea fi urmăriţi penal pentru infracţiunile comise, întrucît se cere lipsirea de imunitatea generală.

O altă modificare se referă la termenul mandatului membrilor CSM. Aceştia vor activa pe o perioadă de şase ani, şi nu de patru, cum este în prezent, şi nu vor mai avea dreptul să deţină două mandate consecutiv.

Se mai propune excluderea procurorului general şi al ministrului Justiţiei din componenţa Consiliului Superior al Magistraturii. 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Sondaj Toate

load