Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Michalko: Dacă reformele nu vor fi realizate, finanţarea UE poate fi anulată

4 noi. 2017,, 12:02   Politică
4446 4

Finanțarea Uniunii Europene pentru Republica Moldova poate fi suspendată sau chiar anulată, dacă Chişinăul nu va realiza reformele necesare, spune şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko.

Un exemplu adus în acest sens fiind cele 28 de milioane de euro destinate reformei justiţiei, bani pe care Guvernul i-a ratat din cauza lipsei de reforme în perioada 2014 – 2015, în acest sector.

Oficialul declară că autoritățile Republicii Moldova trebuie să se concentreze acum pe punerea în aplicare a reformelor, unde, în general, apar aspecte problematice.

„UE monitorizează atent evoluțiile în acest domeniu, asistența noastră bugetară fiind condiționată, de exemplu, de progrese în zona managementului finanțelor publice. (…) Uniunea Europeană va continua să sprijine reformele din Republica Moldova în interesul cetăţenilor săi, aplicînd condiţionalităţi stricte în asistenţa sa. În funcţie de programele de sprijin ale UE, condiţionalităţile sînt diferite, dar cele generale includ aspectele de democraţie, buna guvernare şi dezvoltare economică”, a declarat Peter Michalko într-un interviu oferit pentru IPN.

Diplomatul european a vorbit şi despre criza bancară din 2014, subliniind că trebuie să ne întrebăm ce va face Republica Moldova pentru a evita asemenea crize şi cum UE poate să ajute.


„Deficitul de încredere între guvernare și populație este cel care contează cel mai mult, iar pentru a îl restabili va fi nevoie desigur de investigarea și recuperarea fondurilor devalizate din sistemul bancar. Acest aspect UE l-a ridicat în toate formatele de dialog cu Republica Moldova, a se vedea, de exemplu, concluziile Consiliilor de Asociere UE-Republica Moldova din 2016 și 2017. Un loc important în această ecuație îl are o justiție independentă și eficientă, dar și luarea măsurilor, mai ales de către Banca Națională, pentru a asigură un cadru instituțional și normativ care să nu mai permită asemenea fraude în viitor”, a mai spus oficialul.

Întrebat cum vede procesul de reforme din Moldova după summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles din noiembrie, oficialul european a spus că acest eveniment va da un nou impuls procesului de reforme din Republica Moldova şi din întreaga vecinătate estică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?