X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Experții Kroll vor veni într-o vizită de lucru în Moldova

2 noi. 2017,, 15:50   Economie
3319 2

Experții companiei americane Kroll vor sosi, în curînd, în Moldova, pentru a discuta două documente importante, inclusiv cel de-al doilea raport Kroll referitor la "furtul secolului".

Informația le-a fost oferită jurnaliștilor de președintele Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, care a menționat, totodată, că vizita experților Kroll ar putea avea loc săptămîna viitoare, unde vor fi discutate: versiunea finală a Strategiei de recuperare a activelor, scoase fraudulos din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, precum și raportul Kroll-II.

Sergiu Cioclea a subliniat că BNM este gata să publice acest raport, însă este necesar să discute această problemă cu experții, pentru a afla ce informații pot fi dezvăluite, ca să asigure transparența pe de o parte și, pe de altă parte, să păstreze secretul investigației, dar, totodată, să nu prejudicieze procesul de rambursare a mijloacelor bănești, sustrase din bănci.

Vorbind la general despre restituirea mijloacelor "miliardelor furate", președintele BNM a menționat că cazul este anchetat de către autoritățile competente din țară, că au fost deschise mai multe cauze penale, iar activele persoanelor, care după părerea anchetatorilor sînt implicate în fraudă au fost arestate.

Sergiu Cioclea a spus că BNM a accelerat procesul de lichidare a trei bănci pentru a returna creditele neperformante, acumulate la balanța lor, pentru a vinde proprietatea ipotecată. Potrivit spuselor acestuia, circa 80% din mijloacele returnate Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au provenit din restituirea împrumuturilor neperformante sau din vînzarea bunurilor gajate, și nu din vînzarea proprietăților băncilor, cum spun unii experți.


Președintele BNM a subliniat că restituirea fondurilor în străinătate prin metode frauduloase de la bănci este o procedură juridică complexă și complicată, care a devenit și mai dificilă din cauza faptului că sume mari de mijloace bănești au fost transferate în offshore-uri și alte jurisdicții cu care este greu de lucrat. În opinia sa, progresele înregistrate în recuperarea miliardului furat vor fi înregistrate, după aprobarea Strategiei de recuperare a activelor și începerea realizării acesteia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?