Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Sîrbu: Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi demiși prin moțiune

2 noi. 2017,, 11:18   Politică
4482 18

Nu este posibil din punct de vedere juridic să înaintezi o moțiune simplă asupra activității Curții Constituționale, a declarat astăzi deputatul democrat Sergiu Sîrbu, notează Noi.md.

Potrivit lui Sîrbu, moțiunile simple pot viza doar puterea executivă, și nicidecum cea judecătorească. Deputatul consideră că autorii acestei moțiuni, reprezentanții PCRM, fie au confundat procedura, fie au neglijat intenționat prevederile legii.

„Această acțiune reprezintă un nihilism juridic, deoarece nu este posibil din punct de vedere juridic să înaintezi moțiune împotriva Curții. Potrivit Constituției, moțiunile simple se înaintează doar în privința acțiunilor guvernamentale în privința unor miniștri, unor politici sau acțiuni exprese ale puterii executive, și doar ale puterii executiv. În niciun caz nu pot fi înaintate moțiuni împotriva altor autorități autonome și independente”, a comentat Sîrbu.

El a mai remarcat că procedura de demitere a judecătorilor Curții este una complexă și poate surveni doar în cazurile expres prevăzute de lege cum ar fi pentru încălcări grave confirmate printr-o sentință de condamnare.

„Legislația nu prevede posibilitatea revocării judecătorilor din interesul politic al cuiva. Judecătorii sînt inamovibili în activitatea lor. Poate să ne placă sau nu de judecători, dar deciziile Curții nu se comentează, ele se execută, chiar dacă uneori și noi am putea avea păreri diferite, dar din punct de vedere juridic procedura demiterii nu este posibilă”, a adăugat Sîrbu.


Deputații comuniști au inițiat o moțiune simplă asupra activității magistraților Curții Constituționale, acuzînd instituția de încălcări grave. Ei și-au îndemnat colegii din Legislativ să semneze moțiunea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?