Bustul maestrului Ion Ungureanu va fi edificat în orașul Căușeni

Bustul maestrului Ion Ungureanu va fi edificat în orașul Căușeni

Potrivit unei hotărîri aprobate astăzi de Guvern, bustul maestrului Ion Ungureanu va fi edificat în orașul Căușeni, anunță NOI.md


Astfel, bustul se propune a fi edificat pentru eternizarea memoriei lui Ion Ungureanu, actor și regizor, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ministru al Culturii și Cultelor, între anii 1990-1994.
Cheltuielile pentru elaborarea documentației de proiect, executarea, edificarea bustului și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din contul mijloacelor financiare ale bugetului raional Căușeni.


Ion Ungureanu s-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci, raionul Căușeni. În 1960 a absolvit Şcoala Teatrală „B. Şciukin” din Moscova. A fost unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafărul” şi director în perioada de aur a acestei instituţii, care promova limba şi cultura naţională, actorii, dramaturgii, compozitorii şi artiştii plastici din R. Moldova. Acuzat de „naţionalism”, a fost nevoit să părăsească Chişinăul şi a plecat la Moscova. Revine la Chişinău în anii renaşterii naţionale, a fost deputat în primul Parlament şi cel care a citit Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, pe 27 august 1991, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.


Actorul a primit titlurile de Maestru emerit în arte al Uniunii Sovietice (1981), Artist al poporului din RSS Moldovenească (1989), Premiul „Intervidenie” pentru filmul televizat „Lika” (Bulgaria, 1981) și Premiul național (1990). A fost decorat cu Medalia „Meritul Civic” (1996) și cu Ordinul Republicii (2012).
Ion Ungureanu a decedat la 28 ianuarie 2017.


Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Sondaj Toate

load