X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Jumătate din tinerii din Moldova nu știu unde vor să lucreze

4 noi. 2017,, 10:01   Societate
4094 1

Circa 49% dintre respondenți sînt nesiguri în privința postului dorit, arată datele unui studiu realizat de Magenta Consulting, notează Noi.md.

În schimb, aproximativ 45% din respondenți știu exact funcția și compania unde vor să lucreze. Persoanele care lucrează și învață în același timp știu postul și compania unde doresc să lucreze într-o măsură mai mare decît cei care doar învață. Acest fapt confirmă că practica oferă o viziune mai clară asupra responsabilităților pe care le implică o profesie sau alta.

Tinerii de azi optează în continuare pentru un loc de muncă calificat, ce solicită studii superioare. În același timp, se observă orientarea spre posturile cotate la nivel internațional și care pot fi practicate ușor și peste hotare. Cea mai mare rată a tinerilor care si-au definitivat profesia planifică sa lucreze în domenii care țin de cea mai populară facultate – de economie. Astfel, 13% dintre tineri care au intrat în această categorie au indicat unul dintre următoarele domenii: contabilitate (cel mai des menționat), „științe ale economiei” la general, finanțe, marketing, business și administrare. 10% au specificat medicina. 9% au indicat domenii care țin de inginerie și tehnologie, 6% - construcții și tot atîția – IT și drept, 5% - ordinea publică, aceeași cotă – învățămînt și tot atîția planifică să lucreze în calitate de bucătari. Iar cererea mare de cusători declarată de ANOFM sînt dispuși să o acopere 3% dintre respondenți.

În 2016, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a realizat un top 10 al celor mai solicitate meserii. Astfel, de cele mai multe ori, angajatorii din Republica Moldova caută cusători, muncitori auxiliari, confecționeri, vînzători, tricoteri, medici, operatori la calculatoare, contabili, șoferi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?