Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Cazul Braguța scoate la iveală o problemă de sistem

1 noi. 2017,, 08:50   Societate
4283 0

Cazul Braguța, tînărul care a fost omorît într-o instituție penitenciară, demonstrează o problemă de sistem – lipsa protocoalelor de acțiune a polițiștilor atunci cînd interacționează cu persoane cu dizabilități mintale sau cu comportament deviant.

Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, transmite IPN.

Unul dintre avocații familiei Braguța, Vadim Vieru, consideră că lipsa protocoalelor a jucat festa sistemului polițienesc și a dus la situația tragică cînd cetățeanul Andrei Braguța a decedat în urma maltratării.

Ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, recunoaște că a existat o inacțiune din partea polițistului de gardă și potrivit lui acest lucru nu este ieșit din comun. Alexandru Jizdan susține că instanța de judecată trebuie să se expună asupra faptului ce l-a determinat pe acel polițist să nu acționeze. „Noi lecția am învățat-o. Dacă polițiștii cunoșteau și exista un certificat care dovedea că persoana este cu deficiențe mintale, el nu era să fie plasat împreună cu alți deținuți”, spune Alexandru Jizdan. Avocatul Vadim Vieru neagă această declarație și spune că în ziua în care a fost maltratat Andrei Braguța a existat informația că acesta se află la evidența medicului psihiatru.

Potrivit directorului de program din cadrul Institutului de Politici Publice, Iurie Pîntea, ca urmare a cazului Braguța, se încearcă de a pune toată responsabilitatea pe umerii poliției, dar se evită să se vorbească despre responsabilitatea societății. Iurie Pîntea este de părere că acesta este un caz de excepție și nu ar trebui extrapolat în întregime asupra poliției.

Șapte persoane, trei inspectori ai Izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliţie a municipiului Chișinău și patru deținuți, vor compărea pe banca acuzaților în dosarul lui Andrei Braguţa, care a murit în penitenciar la sfîrșitul lunii august. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, citat de IPN, polițiștii sînt acuzați de manifestarea consimțămîntului tacit la comiterea actelor de tortură în privința lui Andrei Braguţa de către cei patru codeținuți de celulă ai victimei, precum și pentru supunerea victimei la tratamente inumane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?